torsdag, oktober 08, 2015

Man ska rätta munnen efter matsäcken!

Jag hejar på alla lag som har lokal anknytning och självklart på alla svenska idrottskvinnor och män som tävlar . Men det är inte politikerna som ska välja vilken idrott  vi ska titta på, utan det ska vi göra med våra egna pengar.

I Folkpartiet liberalerna tycker vi att alla ska få samma chanser i samhället. Det gäller även företagare och därför vill vi att företag ska söka sina lån på en öppen marknad och att det är de själva som står för risken. Hade detta fått gälla Kalmar FF när de byggde, så hade man rättat munnen efter matsäcken.

Det är aldrig kul att säga ”vad var det vi sa” .

 Med en kommunal borgen blir risken aldrig riktigt prövad och så är det även i detta ärende.
Folkpartiet liberalerna gick med på ett generöst avtal med 5,5 miljoner om året i kommunalt driftstöd och kommunen tog kostnaderna för träningsplaner och infrastruktur.

Vi har yrkat avslag till borgen för två stor projekt under de år som jag varit gruppledare. Det första var när man bytte ut sommar-Salve till ett permanent projekt ute vid Dämmet. Fast vi hade ett helt slott! Med Salve mjölkade man mer och mer pengar ur kommunen för att inte borgen skulle lösa ur. Till slut stod kommunen där med alla kostnaderna ändå.

 Det andra gällde Arenan där Johan Persson inte kunde låta bli att ta över .  Det var ju valår år 2010 och att få stå på första maj och lova en ny Arena , var mera frestande än att säga som Folkpartiet liberalerna:

”Vi ska ge er det stöd vi lovat och kommunen ska ge den infrastruktur vi lovat, men ni måste kunna ta ansvar för finansieringen. För om varken banker eller företag tror på prognoserna. Hur ska vi förtroendevalda då kunna lägga den risken på skattebetalarna .

 Vid kommunfullmäktige i september 2015 började socialdemokraternas  "Salve-resa" igen, men nu med högre insats. 26 miljoner som banken lagt i säkerhet, skulle nu Kalmar kommun gå i borgen för, så att Kalmar FF kan betala driften ett par år till. Dessutom skrev man ett tilläggsförslag om sådant som redan är för sent att göra, men som skulle gjorts enligt det första avtalet.

Nu står Kalmar kommuns skattebetalare  med en borgen på 120 miljoner. Det är inte svårt att starta ett Arenaprojekt under sådana förutsättningar. Det är bara att mjölka kommunen, för annars löser borgen ut. Men var är alla supportrar nu när det går dåligt för KFF? Alla som ville att Arenan skulle byggas, får väl se till att fylla platserna, så man får in lite pengar.

Friidrotten som levt i skuggan av Kalmar FF på Fredriksskans  riskerar nu att få ännu tuffare förhållanden på Fredriksskans. Ur askan i elden, kan man säga.

 

Inga kommentarer: