fredag, november 06, 2015

Boende eller besökare?


Jag tycker det är mycket favoriter i repris just nu, och är någon förvånad över att det inte finns parkeringsplatser så det räcker till den nya universitetsbyggnaden?

Man kan ju skjuta problemet framför sig som S,V och C  i Kalmar  gör med det mesta som är problematiskt eller kostar pengar. När sanningens minut är inne behöver inte de som bestämmer nu ta de svåra besluten.

Jag blir mer och mer övertygad om att FP har gjort de överväganden som Kalmar kommun borde gjort i anslutning till detaljplanen för bygget i Ölandshamnen. Det kommer säkert mer när det gäller saneringen. Jag vill hänvisa till våra reservationer och protokollsanteckningar.  

När kommunen bestämde sig för att avveckla sitt engagemang i P-garaget (obegripligt att man ens försökte när man tidigt visste att man inte fick plats med bilarna) så gjorde man trolleritricket som innebär att redan befintliga parkeringsplatser på marken 
 – simsalabim-
kommer att föröka sig när byggnaden står klar.

 
Vid varje förtätning i staden fylls detaljplanerna  med förslag på  nya gatuparkeringar som om gatuutrymmet helt plötsligt skulle bli dubbelt så stort för varje nytt bygge.

Om alla som bor i centrum skulle ta bussen eller cykeln till sina jobb, skulle deras bil stå kvar i stan och då skulle ju ingen kunna parkera där. Det vill ingen lyssna på.
För hur många tror att vi säljer bilen? Eftersom fler blir äldre  skaffar man sig istället en bil för att få lite frihet. Det har jag gjort och jag är väldigt glad för det.

Enda kruxet är att jag inte kan ta bilen på morgonen om jag hade tänkt att komma hem före kl. 17 00 på eftermiddagen, för då finns inte längre någon parkeringsplats. Hur löser man det i Kalmars S-styrda kommun?

Jo vi provar med lite parkeringsavgifter så förökar sig parkeringsplatserna. Eller flyttar vi som bor här. Det viktiga verkar vara att fler flyttar in??

Men den positiva megafonen ljuder att det minsann vid Ironman och andra stora evenemang kan parkera tusentals bilister  i Kalmar. Ja, så är det . För besökare vid stora evenemang gäller inga parkeringregler. Då ska Kalmar visa besökssidan och då kan man parkera mellan träden och ända ut i cykelvägen vid Fredriksskans. Därför är det helt irrelevant att ta evenemangen som förebild för parkering i Kalmar. Vi boende skulle snabbt få en bot om vi ställde bilen som man gör vid evenemangen.

Men vad vill Folkpartiet?
Jo, vi vill sen många år att man använder parkeringsintäkterna till ökade kostnader för parkeringsanläggningar centralt i stan. Vi menar också att  intäkter från parkeringsköp ska gå till just parkeringar.  Om gatuparkeringarna blev färre  skulle dessutom staden bli vackrare och mycket mer tillgänglig för alla som har lite svårt att ta sig fram.
Dessutom vill vi att de ytor vid vattnen som idag är stora parkeringar ska bli mötesplatser och vackra kulturmiljöer för både boende och besökare.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Inga kommentarer: