fredag, januari 22, 2016

Demokrati och människovärde är det viktigaste!

Rubriken var ”Järnrörsskandalen 2012 skapar nya problem för Sverigedemokraterna”.


Det skulle ju var och en kunnat tro, att dessa ständiga fadäser som hade fällt vilket annat parti som helst, skulle få Sverigedemokraterna att falla som en sten i opinionsundersökningarna.

Så mycket fiffel och kompensationer vid avgångar inom den egna toppen hade inget annat parti i Sverige klarat sig igenom.

Att ge sig på andra med järnrör på öppen gata verkar funka i dessa led men man förvånas ändå, för jag tror inte att ens de tjugo procent av svenska folket som nu sympatiserar med dem, skulle gilla om vi alla skulle behöva beväpna oss med järnrör för att freda oss på gatan.


När ska deras väljare upptäcka att SD väldigt snabbt tagit till sig alla de olater, som andra behöver flera mandatperioder i riksdagen, för att växa in i? Det verkar precis som om deras väljare gillar när deras SD-ledamöter  gör alla de fel som de etablerade partiers ledare , med rätta , blivit rullade i tjära och aska för.

I början tyckte jag det var fascinerande hur detta hände, men nu, med allt vi ser hända runt om i världen, blir jag riktigt orolig för hur långt denna utveckling är på väg.


Finns det något i tiden som gör att våld lockar? Vi ser ju människor i långa rader som vandrar i kylan för att hitta något land att leva i. Med allt detta lidande som kommer in i våra vardagsrum kunde man ju annars tro att alla, även många av SD:s väljare, idag skulle ta avstånd när de påminns om SD:s retorik och järnrörsskandaler. Idag är de näst största parti, och partiledningen sitter just nu på händerna för att denna boll ska rulla på av sig själv.

Järnrörsskandalen har i alla fall inte fram tills nu skapat de problem för SD, som rubriken förutspådde.


Jag tänker ibland på nationalsocialisterna som i Tyskland valdes till makten i ett demokratiskt val. De fixade arbetslösheten, men väldigt få stannade upp och frågade sig på vilket sätt och med vilka offer.


Det som förlorades på vägen var människovärdet och demokratin.

 

Inga kommentarer: