fredag, januari 08, 2016

Lobbyns kraft är stor!Allt som händer,  händer i en kommun, även i framtiden och oavsett regioners storlek. Nästa kommunstyrelse , på tisdag, ska Kalmar kommun tycka till om Landstingets avsikt att bilda regionkommun. Det är ett bra underlag, men det viktiga arbetet återstår.  Den viktigaste förändringen är att det blir direktval till regionkommunen, där de tunga ingredienserna blir tillväxt och sjukvård.
Det måste vara möjligt att slimma organisationen. 

Nu har det åter blivit en diskussion om regionernas geografiska omfattning, men viktigast är kanske att diskutera vad vi vill med regionbildningen och hur starka muskler (hur många invånare, skattekraft m.m.) som är det optimala.

Kommunstyrelsen ordförande i Kalmar tillika ordf. i landsbygdskommittén byter nu fot och tror inte lika mycket på regionförstoring. En  sak är säker och det är att det inte blivit mycket tillväxt med nuvarande länsindelning.  Tyvärr har vi haft två kraftcentra  i Regionförbund. Det är Linköping som inte ligger i regionen, och så är det Kalmar som är residensstad i regionen. Oavsett hur en region ser ut så tror jag man måste enas om ett kraftcentrum, som också blir magnet för nationella satsningar.
Självklart blir det alltid någon gräns som blir en begränsning, men jag hoppas att det samtidigt öppnar sig nya möjligheter och att kommuner kan bryta sig loss, för vi sitter fast i gamla strukturer som snarare hindrar utveckling än främjar den.
Vården kommer att förändras och struktureras om- allt annat vore otänkbart. Alla som behöver en högspecialiserade vård vill ha den allra bästa behandlingen och den kommer endast att finnas på ett par ställen.

Det finns säkert möjlighet även för länssjukhus med bra statistik på kvalitet och effektivitet att bli det sjukhus alla med en viss diagnos vill åka till.

Nej, att Kalmar län även med strukturen regionkommun, skulle harva fram som nu skulle vara förödande. Bättre är att visa ledarskap och samarbeta lite mer formaliserat med andra grannlän redan nu. Vi har alla något att lära. 

Inga kommentarer: