torsdag, april 10, 2008

Det finns inga genvägar!

Numera är det övervägande glada företagsnyheter i tidningen, och Kalmar kommun har trots en underminerad ekonomi, ett bra utgångsläge för att minska sina underskott och anpassa kostnaderna till intäkterna.
Det är glädjande att företagen arbetar för högvarv och etablerar sig i Kalmar. Det är privat mark som nu utvecklas till ett riktigt handelsområde, och vi ska glädjas med företagarna, som i spåren av IKEA utvidgar kundkretsen runt Kalmar.Företagare och deras anställda har samma behov som alla andra av en väl fungerande kommun, med en stark ekonomi som håller över en högkonjunktur.


Utgångsläget kunde således varit ännu bättre om vänstermajoriteten ägnat det kommunala hantverket lite mera engagemang.
De har dessvärre inte gjort grundarbetet för att snabbt få fram bostäder, villatomter och ny industrimark snabbt och välplanerat.
Det är just kommunens uppgift att i en demokratisk process planera och ge möjlighet till utveckling.

Därför är det oroande när majoriteten trixar med att flytta kostnader i stället för att minska dem. Det är också oroande om de helt utan inväntan av en översiktsplanering säljer mark för att få snabba intäkter, istället för att spara.
Att revisorerna nu sammankallar kommunstyrelseledamötena med anledning av årsredovisningen är bra. Kalmar kommun ska inte ge sken av en budget i balans och inte heller minska krismedvetandet genom att använda pengar från en försäljning till driften.

Inga kommentarer: