måndag, oktober 27, 2008

lovar runt och håller tunt....

Från kommunfullmäktige 27 augusti år 2007
då jag ställer en fråga i den s.k. Gyllene stolen i kommunfullmäktige.
Detta är från protokollet:


Med anledning av tidningsartiklar kring företaget Fanerduns problem att föra ut pengar från Kina frågar Inger Hilmansson (fp) kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (s) om han har någon information om Fanerdun som fullmäktiges ledamöter behöver känna till.
Johan Persson (s) hänvisar till att han och kommunchefen fort-löpande informerat och även i fortsättningen kommer att informera kommunstyrelsens arbetsutskott om Fanerdunetableringen.

Jag efterfrågade inför Fanerduns etablering en årsredovisning eller liknande, eftersom beslutsunderlaget var knappt, och därför att detta var ett så gigantiskt projekt, som skulle påverka kommunens alla verksamheter. Johan Persson gav då löften om 6 tättskrivna ark som svar på mina frågor, men detta löfte infriades aldrig och det är klart att förtroendet får sig en törn.

Jag har återkommande efterfrågat information, och fått ungefär svaret att man inget vet, eller har vi fått ett nytt datum att vänta på.
Nu har det framkommit i media att man ungefär vid tidpunkten för frågan i Gyllene stolen fick brev som man inte redovisade för oss förtroendevalda eller sparade. Intressant är att både då för ett år sedan och nu så är det Östran och Barometern som förser oss förtroendevalda med information som vi rätteligen borde fått tidigare.

Ett muntligt löfte i Gyllene stolen är inte juridiskt bindande, och om det är ett sätt att få en känslig fråga att försvinna, så är jag glad att protokollen från Kommunfullmäktige i Kalmar ändå fortfarande skrivs nogsamt, bevaras och offentliggörs på hemsidan.
Demokratins principer är inte given bara för att vi har val vart fjärde år. Den måste ständigt försvaras.

I sammanhanget vill jag påminna om att alla kommunens invånare har rätt att ställa frågor i Gyllene stolen. Lämna in frågan i god tid före sammanträdet bara.

Inga kommentarer: