söndag, april 11, 2010

Grattis Hylte!

Oj vad mycket rankingar det finns! Nu är en ny ranking i integration gjord och rankingar brukar ju uppmärksammas, eller?
Var finns då Kalmar i denna ranking?

Av 290 kommuner är Kalmar på 205: plats. Det förklarar kanske varför det inte har skrivits om i våra tidningar. Att mäta är bra, men då måste man öppna båda ögonen. Vilka slutsatser ska man dra av att ledningen bara redovisar när man ligger bäst till i mätningen? Att tystnaden ( enligt enkät) är påtaglig hos personalen i Kalmar kommun kanske speglar just detta, att bara positiva uppgifter gäller. Sveriges kommuner och landsting (SKL) pekade också på det olyckliga i att kommunledningen signalerade ”att det går bra för Kalmar” när kommunen i praktiken hade nått absoluta botten i ekonomin.

Att det trots de rödgrönas problem att hålla i pengarna, går bra för företagen i Kalmar kommun visar ju att företagare är duktigare än kommunen på att hålla i pengarna. Att det går bra för företagen har ju en stor betydelse även för integrationen. Kunskaper i svenska och egen försörjning stärker självkänslan och ger arbetsgivare en stor mänsklig resurs med helt andra erfarenheter än vi själva kan erbjuda.

Barn ska få vara barn och slippa ansvaret att fungera som tolkar åt sina föräldrar i olika sammanhang. De ska se sina förebilder gå till jobbet och för vuxna är det viktigt att få dela en arbetsgemenskap.
Bäst på integration är Hylte kommun och det är Fokus som gör rankingen där Gnosjö var vinnare förra året. Kommunens företag har ett öppet sinne för att suga upp företag, är en del av förklaringen. En företagare med utländsk bakgrund berömde kommunen som snabbt kunde bistå med information om lagar och regler när det körde ihop sig.
Vilka slutsatser den styrande majoriteten drog av rankingen fick vi inte veta.

Inga kommentarer: