Sedan tidigare granskas Ungern av samma skäl.
Ungerns premiärminister hänvisade till Ungerns kamp för frihet och demokrati, vilket de ju borde värna nu när de en gång sluppit kommunistdiktaturen. Tvärtom verkar de nu snegla på Putins sätt att få makt över institutionerna.
Ingen kunde väl drömma om att dessa länder, som levt under sånt förtryck och sökt sig till EU för att skydda sin nyvunna demokrati, skulle vända sin vrede mot samma union. Men tyvärr pågår en våg av populism och förakt för etablerade demokratiska institutioner och samarbeten. Protektionism och egoism står mot fortsatt samarbete om säkerhet, miljö och handel över alla gränser. Så även i Sverige.
Även president Trump vänder Europa ryggen och visar en oförutsägbar relation till Ryssland, Kina och Nordkorea, som påverkar oss alla. Helt mot alla internationella regler river han upp och omförhandlar ensidigt avtal efter avtal.
Ska EU hålla sig till reglerna eller frispela? Ska EU lita mera på en egen inre säkerhet eller bygga på de allianser som finns med länder utanför EU? Det finns en risk att alla endast vill se till sin egen vinning och glömmer den gemensamma fred och öppenhet vi skapade unionen för.
Putin sitter så klart i Ryssland och gläds åt oenigheten i EU. Han sluter gärna några fler länder in i sin famn. Krim och delar av Ukraina är bara en början för honom.
Varför är EU så tandlöst?
Ja det beror delvis på den vetorätt som både socialdemokrater i Sverige och andra länder vill behålla. Nationalism eller inte? Att införa majoritetsröstning i EU har kallats för överstatlighet, när vi kallar det för en demokratisk metod i många andra sammanhang.
I fallet med Ungern och Polen skyddas nu dessa länder av vetorätten, eftersom de kommer att lägga in veto för varandra. Har vetorätten gjort EU starkare eller svagare? Välj själv.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar