onsdag, juli 31, 2019

En allvarlig utmaning

Kalmar har utmaningar medan andra kommuner har allvarliga problem, enligt Socialdemokraternas kommunalråd i Kalmar. Det gäller skulder och lån.

Kalmars utmaning är att klara av de utmaningar han ställt kommunen inför. En utmaning klarar inte alla och är därför värre än för de kommuner som ser problemen. Kan man se ett problem, kan man oftast lösa det, även om lösningen i sig kan vara en utmaning.

Positiva utspel och löften om satsningar har före valen duggat tätt från socialdemokraterna, för att sen förpassas till utredningsdjungeln, för att användas i nästa valrörelse. Och nästa….
Efter valen har socialdemokraterna, som av en slump, funnit att det behövs prioriteringar. Samtidigt har mantrat ”det går bra för Kalmar” gått rakt till media och allmänheten via en expanderad kommunikationsenhet. I takt med att kärnverksamheten utarmas, satsas allt mer på marknadsföring.

Liberalerna ville locka företag och arbetskraft till kommunen med lägre skatter och bättre innehåll i välfärden. Vi har prioriterat bland kostnaderna.
Vi hade därför inte lagt alla äggen i Fanerdunkorgen, vilket under lång tid, tog all tid energi från kommunens övriga verksamheter. Vi liberaler hade inte startat Salvebolaget med 20 skattemiljoner i ren förlust, förutom alla bortkastade tjänstetimmar. Vi framhöll redan då att det var slottet vi skulle satsa på. Vi liberaler hade inte utan plan köpt över ett dåligt underhållet Folkets Park för många miljoner. Fortfarande finns ingen plan presenterad.

Vi hade inte köpt ett reningsverk som kommunen inte behövde för 14 skattemiljoner. Vi hade inte gått i borgen med 100 miljoner för en fotbollsarena för eliten. Vi hade inte köpt samma Arena för 244 miljoner för att rädda ett elitfotbollsföretag, när simhallen och andra byggnader står och förfaller. Varje misslyckande har målats över av S med nya satsningar och marknadsföring.
Detta är bara ett axplock av kostnader som lagts på skattebetalarna. Miljoner här och där har för övrigt kastats bort på utredningar utan tanke eller långsiktig planering bakom.

Redan tidigt ville vi liberaler att Kalmar kommun skulle minska sina höga borgensåtaganden. Det gällde främst Kalmarhem där vi endast ville använda borgen för sådan ”social” byggnation som inte blir av. Kommunen ska på inga sätt bidra till en osund konkurrens, med skattebetalarna som risktagare. Jag skrev redan  2008 en motion där jag efterfrågade en förstärkning av kommunens finanspolicy med bl.a. riskbedömning och konsekvensanalyser vid nya åtaganden.  
Ägardirektiven har vi haft många synpunkter på och vi begärde förtydligande som ”Med självbärande menas att bolagen löpande inte är i behov av subventionering, ägarborgen eller aktieägartillskott”.

Men de senaste åren har inte bara kommunbolagen utan även kommunala verksamheter ökat sin låneskuld. Vad gör då socialdemokraterna i Kalmar kommun när man inte längre kan finansiera sina ”satsningar” eller redan gjort en skattehöjning, trots en redan hög kommunalskatt.
Jo socialdemokraterna halverar i sina riktlinjer kraven på nettokostnadsandel och självfinansiering av investeringar. Och som med ett trollslag ser ju ekonomin mycket bättre ut!

Ett problem har förvandlats till en utmaning men därmed också något mycket allvarligare.

Som liberal har jag hävdat att varje generation ska bära sina kostnader och att Kalmar ska ligga i nivå med liknande kommuner när det gäller taxor, avgifter och skatter, helst lägre. Det är en liberal utgångspunkt att varje generation ska betala sina kostnader. Men hur lockande är det?

Inga kommentarer: