Det är precis tvärtom!
Vi liberaler är glada att de folkvalda Europaparlamentarikerna fått alltmer inflytande i EU, men vi är också helt beroende av vilken regering och vilka ministrar som reser till Bryssel
för Sveriges räkning. Innan de reser iväg ska de också hämta in riksdagsledamöternas frågor och synpunkter, så även i detta val till riksdagen är det helt relevant att tala om EU och visa sin inställning.
Tyvärr finns en stor okunnighet om EU och de politiska processerna, och fortfarande får svenska folket, enligt ganska nya rapporter, dras med både okunniga tjänstemän och reportrar .
När tyckande får stå framför fakta, kan vi inte begära att bara halvt intresserade medborgare ska bli mer intresserade.
Skolan är viktig även i denna fråga, och det har tyvärr också visat sig att många lärare nedprioriterar kunskapen om EU och Sveriges plats i det moderna Europa.
Och jag kan förstå att många lärare, som har en pressad arbetssituation, inte hinner med att förmedla ny kunskap och svara på komplicerade frågor om EU:s beslutsprocesser.
Vi har dock varit medlemmar i mer än 20 år och flera skolkullar har lämnat den svenska skolan. Har de engagerats för EU, med intresse för fler språk och kunskap om de olika partiernas förhållande till Europasamarbetet? Jag vill hoppas det.
Frågan om att närma eller fjärma sig är helt relevant i valet 9 september.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar