fredag, september 13, 2019

Den fria rörligheten ska värnas

EU- kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen  har nu utsett de  kommissionärer hon vill ha i sin stab.

Åtta av de 26 kommissionärskandidaterna har fått titeln vice ordförande. De är samordnare med ett övergripande ansvar för de frågor som von der Leyen prioriterar. Men först ska de frågas ut och godkännas av europaparlamentet, efter sina kunskaper och förutsättningar.

Tre av de vice ordförande har också fått titeln ”verkställande”, oklart vad det innebär men de kommer från de största partigrupperna.

Ylva Johansson, Sverige, med ansvar för migration och inrikes frågor kommer exempelvis ha greken Margaritis Schinas , grekisk kristdemokrat, som samordnare för migrationsfrågor.
Han blir vice ordförande för :
”Skydd av den europeiska livsstilen”
Det är  en bred portfölj som bland annat omfattar migration, säkerhet och en rad områden där EU har begränsat inflytande som : 
"Samordna arbetet för inkludering, jämlikhet och mångfald.
Ta fram en ambitiös utbildningsagenda där utbildning ska göras mer  tillgänglig och inkluderande, livslångt lärande.
Förbättra integrationen för migranter och flyktingar.
Samordna arbetet med det nya asylsystemet, lagliga vägar in i EU.
Fortsätta arbetet med EU:s säkerhetunion.
Stärka EU:s möjligheter att förebygga, upptäcka och svara på hybridhot."

Schinas område har definitivt blivit det mest omdiskuterade och har fått flera parlamentariker att gå i taket. Många olika tolkningar av rubriken har gjorts och om det är den europiska generösa livsstilen eller en mera introvert livsstil som menas är omtvistat.

Det blir säkert klargjort vid utfrågningen vilken tolkning som Schinas gjort.

Klart är att frågan om migration ska lösas gemensamt eller varje land för sig, ju är av avgörande betydelse för EU:s framtida utveckling. Kommer EU:s yttre gräns skyddas så att de inre gränskontrollerna kan upphävas. Hur löser EU ut beroendet av Turkiet?

Den fria rörligheten är en viktig frihet att värna, liksom friheten att kunna söka asyl. En mekanik för att lösa ut dessa friheter blir en viktig uppgift för EU.

Inga kommentarer: