fredag, november 02, 2018

Abort -en maktfråga

Det är en grannlaga uppgift att bilda regering, men det är en process som många förståsigpåare vill delta i. Vi ska vara glada att det finns former för regeringsbildning och att vi ännu har partier som följer demokratiska regler.  
 
Regeringskrisen i Norge är avvärjd och Erna Solberg, som också höll på att förlora regeringsmakten i budgetdebatt för två år sedan, har klarat sig än en gång.
Då var det budgeten, nu var det en fråga om vänstersväng eller högersväng. Det blev en högersväng där man istället för att vara stödparti, vill in i den norska regeringen.
Bl.a.  var ”hotet” om uppluckring av abortlag vid sidbyte ett viktigt inslag i debatten. Kristelig Folkeparti gick mera höger ut idag. Detta är vårt nordiska grannland, men molnen svävar även över Sverige.  
 
I Irland har religionen haft ett hårt grepp om befolkningen men rätten till abort vann ju stort tidigare i år. Nu ska resultatet från omröstningen omsättas i lagstiftning och det tar mer tid än irländarna förväntat sig. Man bara hoppas att vindarna inte vänder.
 
I mitten av 1900.talet reste svenska kvinnor till Polen för att göra abort. Efter kommunismens fall blev abort förbjudet i Polen, och polska kvinnor (de som hade råd) kunde åka till Sverige för abort. Tusentals  kvinnor genomgick förra året en olaglig abort i Polen, men nu hotar Polens regering med hårdare tag.
 
Rätten för kvinnor att välja abort kan ändra sig snabbt, och verkar vara en tydlig gräns för var makten ska ligga. Kyrkan eller individen? Att göra abort är ingen lätt sak för någon kvinna, men det är den enda som kan bestämma. Inom medicinens ramar.
 
 

Inga kommentarer: