söndag, mars 11, 2007

Ett pris som inte borde behövas.

Vid lördagens Guldfest fick jag på grund av förhinder, uppdraget att överlämna kommunens jämställdhetspris. I år var det Kvinnojouren som fick priset och vi vet ju vilket uppoffrande och viktigt arbete de utför. Ett stort Grattis till priset!
Annars var det mycket svaga motiveringar för de nominerade och fyller man inte måttet för jämställdhetspriset så är det bättre att inte dela ut något pris. Vi ska inte sänka kravet på jämställdhetsarbetet.

Men kvinnor som flyr från misshandel behöver hjälp omedelbart. De flyr då till kvinnojouren som alltid ordnar så att de får hjälp med ett hemligt och säkert boende.
Det är makabert att våldsverkaren bor kvar med sina kläder och ägodelar, medan brottsoffret får lämna allt och inte ens kan röra sig fritt i sin egen stad. Om mannen efter avtjänat straff hotar kvinnan, får han besöksförbud, men det är kvinnan som får flytta med barnen. Det är offret som får byta bostad och jobb och leva med en ständig oro. Det är barnen som får flytta från skola till skola. Dessutom visar erfarenheten att kvinnor mördas av mannen, trots besöksförbudet.

Det var någon i kommunstyrelsen att kvinnojourens arbete inte handlar om jämställdhet, men trygghet och åtnjutande av mänskliga rättigheter är grunden för att bygga jämställdhet.
Det känns nog inte lika viktigt med hög lön om man ändå får stryk när man kommer hem med lönen.
Dessutom överför man till barnen att kvinnan är mindre värd, och det är en dålig grund för jämställdhetsarbetet.
Våld mot kvinnor början i allt tidigare åldrar, så nu måste det ske en förändring av det förebyggande arbetet.
Totalt i världen utsätts var tredje kvinna för våld. Våldet är det största hindret för utveckling i världen så visst behöver våld i hemmet uppmärksammas och som kriminell handling och inte som en familjeangelägenhet!

Inga kommentarer: