måndag, oktober 29, 2007

När man blundar för det svåra....

Nu är planeringen av sista rutan på Varvsholmen ute för samråd. Nu uppdagas det, som jag m.fl. har varnat för vid varenda detaljplan. Det finns för få parkeringsplatser och dessa ska nu klämmas in med skohorn någonstans. Samtidigt vill man bygga ett höghus på 24 våningar. Det begränsas nu troligen med tio våningar just för P-platsernas skull.

De först inflyttarna till holmen kunde väl aldrig ana att området skulle bli så exploaterat, men de som planerar kan ju inte vara överraskade.

Jag anser att man måste ha en bättre planberedskap för framtiden. Den åldersstruktur som finns på Varvsholmen idag kanske är en helt annan om 30 år. Då kanske barnfamiljerna vill bo centralt.
Därför borde vi vika av tomtmark för äldres behov, lekytor för barn eller andra mötesplatser. Det är svårt att förutse kommande behov, men det är kommunens uppgift att ge möjligheter för flexibilitet. Nu fick jag inget stöd av de övriga partierna, men ingen kan säga att jag inte har försökt väcka frågan.

Socialdemokraterna gör nu en fördjupad översiktsplan för en liten del av Norra Fjärden. Man börjar med Fredriksskans och det angränsande Kvarnholmen. Nu kanske flera förstår varför jag istället vill att kommunen skall göra en planering av Norra Fjärden i sin helhet och i ett sammanhang.

Fp har i en motion begärt kommunal folkomröstning om förslagen år 2009 (i samband med europavalet). Den som vill kan skriva på våra namnlistor för ändamålet( de ligger på Fp:s exp. i Kalmar) . Vi är absolut inte emot att det byggs, men vi vill inte att man bygger bort det som gör Kalmar attraktivt, och vi vill att man ser till helheten, så att det inte blir som med planeringen av Varvsholmen.

Inga kommentarer: