onsdag, januari 25, 2006

bättre snöröjning !

Idag har Gatu-och Parknämnden i Kalmar haft sammanträde och naturligtvis fick vi en redovisning av snöröjningen. Jag brukar skoja, att man alltid beskriver alla snöoväder som unika, men i år var det första snöovädret speciellt ur snöröjningssynpunkt. De direktiv vi i en enig nämnd satt upp för snöröjningen funkade inte alls i år. Dessutom fanns inte effektiva maskiner för att ta hand om blöt snö som packade sig på vägen. 7000 kubikmeter snö är fraktat till Svinö.
Vihar i princip redan förbrukat årets budget för vinterväg,trots att vintern bara börjat. Kostnad 2 650 000 kr tills nu.
Sammanlagt har vi 40 mil väg (inkluderat cykelväg)att hålla rent.
Jag cyklar normalt till arbetet, men efter ett par försök,gav jag upp. Att gå är också en prövning.
Jag framhöll personer med funktionshinder speciellt när vi skrev direktiven för snöröjningen, och deras situation skulle beaktas. Många har ju blivit av med sin färdtjänst för att istället åka med KLT:s handikappanpassade bussar. Tyvärr är det ännu i princip omöjligt att ta sig fram med t.ex. rollator. Vi måste ju kunna komma fram till arbetsplatserna i tid. Annars blir det produktionsbortfall och minskade intäkter till kommunen. Även halkolyckor och frakturer ger, förutom lidandet, minskade skatteintäkter och ökade sjukvårdskostnader, så att spara på snöröjning är ingen god idé. Dessutom har jag en känsla av att det blir billigare att börja ploga tidigt, istället för att vänta. Ett problem som måste lösas är också alla bilar som står på gatorna i centrum. Att de står där beror på att det inte byggdes parkeringsplatser i anslutning till byggnationen eftersom det inte fanns så många bilar då. Det är ju förståeligt. Däremot är det inte acceptabelt att man idag godkänner detaljplaner med otillräckligt antal parkeringsplatser i samband med nybyggnation.Nu ska tjänstemännen lämna fram ett nytt förslag till direktiv där de tar intryck av de problem som uppstått. Kalmar ska ju vara en tillgänglig och attraktiv stad även efter ett snöoväder.

Inga kommentarer: