tisdag, juli 22, 2008

Sebien bidrar till fredsbygget!

Serbiens nya regering har gjort det som inte varit möjligt på tolv år. Det visar att det behövs en majoritet av invånare som söker sanningen och en regering som vill byta isolering mot internationalisering.
Än en gång är europeiska unionen svaret för ett land som vill värna sin nyfunna demokrati och ett bättre sätt att bygga fred i Europa kan inte jag se.

Vanmäktiga var vi väl alla, när vi rakt in i våra vardagsrum, såg scener som vi aldrig trodde skulle utspelas i Europa igen. Männen skildes från kvinnor och barn. Vi har sett massgravarna och vet vad de överlevande gått igenom. Många har sökt en tillflykt hos oss i Sverige.
Att Radovan Karadzic har arbetat som läkare under annan identitet är helt sjukt. Visserligen har han haft stöd av många, men tänk tanken att lätta sitt hjärta för denne man. Nu ska han utlämnas till domstolen i Haag och han ska självklart ha alla de rättigheter som en icke dömd människa ska ha.
Jag hoppas dock att han inte får samma utrymme som tidigare anklagade har fått, där de använt domstolen för sin egen propaganda, istället för att svara på frågorna.

Även om det river upp många sår för de drabbade, är det bra att de som begått dessa hemska brott känner sig jagad hela tiden. För nu vet vi hur snabbt ett utrotningskrig kan hetsas fram och vi måste alla hjälpas åt för att det inte ska ske. Även den som inte gillar EU måste väl erkänna att EU är en magnet för länder som vill bygga fred och demokrati i vår del av världen!

Inga kommentarer: