måndag, februari 12, 2018

På ytan skiner solen även i Pyeongchang

Först ett stort grattis till Charlotte Kalla och Sebastian Salomonsson!

En förväntad bedrift och en helt oväntad, men lika spännande att se!  En bra start för Sverige som land och självklart också för hela deras team. Masstarterna är klart lättare att följa på TV eftersom man får en samlad bild, och som amatör ser man kampen om medaljerna.

Intressant blev svenska kommentatorers reaktion på dopingtesterna av svenska idrottare bakåt i tiden. Helt plötsligt krävde alla individuella bevis, vilket inte alltid verkade vara lika noga när det gällde de ryska idrottarna.
Heder åt den som är konsekvent, men man vill ju inte ens tänka att någon skulle rasera allt för sig själv och andra med sådana genvägar.

Men det är verkligen både sött och salt i Pyeongchang och
har det funnits något OS där inte politiken lämnat avtryck?

I år är dock det politiska spelet betydligt allvarligare. Nordkorea vill använda OS för sin propaganda och Sydkorea kan inte göra någonting åt det.
Kärnvapen har tillverkats i avskräckande syfte för de länder som har dem och årets OS kan väl inte vara ett tydligare exempel på det.
Sydkorea vill självklart leva i fred med Nordkorea och kanske förenas under ordnade former om ekonomin tillåter, men de var nu av säkerhetspolitiska skäl helt enkelt nödgad att spela med i ett smart politiskt spel.
Med Nordkoreanska idrottare och ledare i Pyeongchang, kan alla andra som besöker Sydkorea också känna sig säkra för militära hot eller skarpa maktdemonstrationer  mot Sydkorea och andra länder under OS dagarna.

Diktaturer har verkligen förmågan att marknadsföra sig. De behöver endast visa de goda nyheterna för egna folket och vem vågar säga emot?

Ett OS fritt från mutor och politiskt spel är väl inte för mycket begärt.
OS borde stå på egna ben och hålla strikt på regelverken, oavsett vilket land som får ett plötsligt behov av att hoppa in i matchen.

Inga kommentarer: