söndag, juli 22, 2018

Dags för bevattningsförbud i Kalmar

År 2003 skänkte Kalmar, i samband med ett samarbetsavtal mellan SIDA Kalmar och Entebbe, en begagnad brandbil till Entebbe i Uganda. De var otroligt stolta och skulle ha en liten övning där de, med några inbjudna från Kalmar, skulle visa Entebbes invånare hur effektiv den var.


På den tiden deltog oppositionspartierna i de flesta aktiviteter och jag var just denna gång med för vår räkning. Idag koncentreras alltfler aktiviteter till majoritetens partitoppar.

Trots att vi då inte sett en brand med dagens omfattning var några av oss ganska oroliga att det skulle gå över styr.

Man hade byggt upp ett litet hus och tände sedan på.
Strax kom brandbilen och puhh, elden släcktes.

Det var väldigt roligt att se deras glädje över denna enda brandbil, som naturligtvis gjorde stor skillnad.
Idag, med våra många och enorma brandområden i Sverige förstår man vilket lyft en enda brandbil kunde göra, om man ingen har. Men än mer förstår jag hur elden bara vill ha mer och mer…

Jag kan inte annat än beundra alla som ingår i släckningsarbetet. Jag vet ju från stora händelser i sjukvården hur man lägger in en femte växel och bara jobbar på.. men rätt som det är tar kroppen ut sin rätt.
Det är bara att hoppas att ingen kommer till skada.

Det är fantastiskt att se hur vi idag i Sverige får hjälp från EU:s kriskommission  och andra länder. Vattenflygplan, helikoptrar och brandmän. Alla fullt utrustade med materiel och tekniker.

Idag körde en hel konvoj med  brandmän och brandbilar från Polen, Trelleborg och Gävle för att dirigeras dit de behövs.

Det var mäktigt, men också ödesmättat, att se dessa bilar eskorteras genom Sverige för att bistå oss i en nödsituation. Många svenskar stod också längs vägen och välkomnade dem.

Nu är bränderna totalt sett, långt större än branden år 2014. Idag brann det på 50 ställen och kommuner rekommenderas att använda drönare för att kolla av skogarna.

Jag hade ganska nyligen en motion i kommunfullmäktige om utökat samarbete mellan kommunen och ideella krafter, men den mottogs väldigt svalt, och som vanligt med att ”arbete pågår”.
Det vore väl bra att kommunen visar lite uppskattning och engagemang för vid de bränder som nu härjar ser vi vilket fantastiskt arbete frivilliga krafter gör.

Även om de inte får gå in i brandområden, finns det ju hur mycket som helst att göra, när så många behöver vatten och mat och övrig service.

Det är dock just nu svårast att förstå att Kalmar kommun inte inför bevattningsförbud, när prognoserna visar på fortsatt torka och grundvattennivåerna sjunker. Det är ju många viktiga företag och institutioner som ändå behöver undantas tills det blir en reell vattenbrist.

Inga kommentarer: