måndag, juli 02, 2018

Tänk efter före....

Sören Holmberg socialdemokratisk statsvetare har också fastnat i den refräng som många journalister och tyckare just nu sjunger på. Och inte bara det.
Man omformulerar alla politiska samtal och utspel till ett spel om regeringsmakten efter valet.  Ska vi föregripa utgången av ett demokratiskt val, bör alla alternativ diskuteras.

Kom ihåg att Socialdemokraterna idag ligger under den position i oppositionen, som de hade då Juholt såg sig tvingad att avgå.
Kom ihåg att inte Miljöpartiet och Socialdemokraterna framträder som ett framtida regeringsalternativ. Kommer S att ta in V i en framtida regering för att få deras stöd eller för att minska deras framgång?

Hur enig har MP och S varit under denna period? De verkar hyfsat trötta på varandra redan efter 4 år. Vad är tänkbart att MP skulle få med in i en
ny S-regering när de är så sugna på att bara få regera.
Vänstern anser dessutom att  statsminister och socialdemokrat Löfven ”har bekräftat SD:s världsbild”. Kan de regera med en sådan partner?

Ändå är det ingen statsvetare eller  journalist som lika ständigt och jämt beskriver det faktum, att en socialdemokratisk regering måste ha stöd av SD för att få igenom sin politik, eller regera i minoritet för den delen.

Vid förra valet  köpte många Löfvens tvärsäkra försäkringar att han skulle regera med C och L. Det är lika osannolikt nu 2018.

Det finns tre nästan lika stora partier i Sverige. Dessutom finns det flera lika viktiga mindre partier, men debatten om regeringsmakten vinklas väldigt olika, beroende på vilket parti det gäller.
Det har bara gynnat ett parti, och jag tror att många får rannsaka sig efter valet.
Men då kan det tyvärr vara för sent.

Inga kommentarer: