måndag, december 17, 2018

Leve freden och demokratin!

” Historien är en del av nutiden och nutiden är en del av historien. Vi kommer att testas igen. Låt oss vara bättre förberedda nästa gång.” Citat av Uffe Ellemann-Jensen.
Därför får vi bara en kort stund luta oss tillbaka och fira att processen för en utvidgad rösträtt firar hundra år.

Det var en viktig princip för en demokratisk utveckling men också en viktig reform för individens rätt gentemot en alltför stark stat. Vi måste fortsatt kavla upp ärmarna och stärka demokratin OCH stå på individens sida mot toppstyrning och stelbenta statliga system. Här har alla en möjlighet att skriva nästa demokratiska historiebok.

Socialdemokraterna har haft sin chans. Deras tvärvändningar har endast gjort osäkerheten än större. Deras tidigare fyra års politik under högkonjunktur förskräcker.

Det sägs många vackra ord om Europaunionen i dessa dagar när Brexit sitter på allas näthinna. Dock måste de problem som skapar nationalister och populister lösas i alla länder.  Det ska varje land göra, men EU måste också bygga den handelsunion som lyfter alla medlemsländer.

Självklart vill unga människor bygga sin framtid här i Europa. Speciellt när alternativet är att bli barnsoldat, bortgift eller ”bara nedskjuten” i en bombattack.
 
Men EU, tror jag, klarar av att vara både en handelsunion och en humanitär union. Det måste alla medlemsländer klara av att förmedla. Freden är den viktigaste demokratiska och ekonomiska resursen.
 
 

Inga kommentarer: