onsdag, september 18, 2019

Hög tid för en skattereform

Idag presenterades den budget som regeringen , L och C enats om. Mest diskuteras och kritiseras den ”värnskatt” som borde slopats för länge sen om ordet ”tillfällig” ska ha någon innebörd.

”värnskatten” är en extra statlig skatt som infördes av S år 1995 efter den finanskris som startade med bl.a. 1980- talets glädjeekonomi och bostadsbubbla. Den berör ca en halv miljon svenskar och nu ska den bort år 2020. Skatten skulle vara tillfällig, så nu, år 2019 , vet vi vad en tillfällig skatt är för S.
Skatten slår till för den med mer än ca 61000 kr i månaden. Ex läkare och andra med specialkompetenser.
V rasar mot de högavlönade männen i Danderyd. Även statsministern hade ett horn i sidan till Danderyd, men då gällde det deras roll i knarkhandeln och skjutningar på andra orter.

Som av en händelse lade ”Reformisterna fram sin alternativa budget. De är socialdemokrater i en intresseförening troligen, men oklart, i syfte att påverka och tillfredsställa de presumtiva socialdemokrater som riskerar att fly till V eller SD.
Här får vi se önskebudgeten presenteras och här finns ett förslag som föreslår ökad statlig inblandning, ökad beskattning, men med helt oblyga förslag på dyra ”reformer”. Överskottsmålet blir ett minne blott.

Det är ganska fantastiskt att dessa ”reformister” får presentera sitt program på bästa TV tid.
Skulle något annat partis intresseförening få presentera sin politik i svensk television?

Det är kvinnorna i vården som är förlorare säger V. Jag har varit en av kvinnorna i vården, med den låga lönen, men vet att höjd skatt för de som skaffar sig en högre kompetens eller anställer fler människor i ett företag, inte med automatik ger en lägre lön för sjuksköterskan och undersköterskan. Tvärtom kan fler arbetade timmar i Sverige ge oss välbehövliga skatteintäkter till välfärden, vården, och ett sätt att höja lönerna. För lönerna är på tok för låga för den sjuksköterska som skaffar sin specialistkompetens och tar ett ökat ansvar. Den drivkraften får inte sänkas med en skatt som sumpar själva tillskottet.

Skatten är riktigt dålig när den minskar drivkraften för bidragstagare eller lågavlönade att arbeta mer.

Under Alliansregeringen gav jobbskatteavdragen en större kaka att dela på.

Det behövs en skattereform som stimulerar till arbete på alla nivåer. Därför är MP:s friår i ny tappning ett riktigt sänke. Vi får aldrig glömma att det är de sociala avgifter arbetsgivaren betalar,  den skatt vi arbetare lämnar ifrån oss och alla andra skatter på mat och sånt vi köper, som bekostar vår välfärd. De pengarna ska vi ha stor respekt för.

Därför behövs en ny skattereform.

 

Inga kommentarer: