lördag, september 28, 2019

Allmänhetens tillit sätts på prov.

Med hänvisning till den tidigare påbjudna tillitsbaserade styrningen av Länsstyrelse och andra myndigheter hade jag i förra bloggen bl.a. följande invändning:

”Ska vi styras mera i det dolda istället för med tydliga ansvarsområden? Chefer rekryterar redan de som är lika sig själva. Om det inte finns mätbara kriterier för kompetens och tydliga mål blir också uppföljning och bedömning av beslut kring den enskilde luddigt och rättsosäkert. Det räcker kanske med att tycka som chefen. Den kreativitet och mångfald som leder till  utveckling kan då gå förlorad.”
 
Nu får landshövdingen avsked och det bara några år efter att tidigare landshövdingen i Kalmar län  fick avsked. Han hindrades av regeringen att ta ett sidouppdrag, som uppmärksammades på grund av risken för jäv. Landshövdingen  hann dock med att handla både det ena otillbörliga och det andra för skattepengar.

Det verkar alltså vara speciellt svårt att hålla sig till regelverken just i Kalmar då även nuvarande landshövding avskedas och får en tjänst på regeringskansliet. Detta på grund av att han missbrukat förtroendet i både tillsättning och skattefusk.

Mina farhågor med  ”tillitsstyrning”  har redan innan färdig utbildning. besannats. 12 rättsvidriga tjänstetillsättningar har redan skett i full samsyn med fackliga företrädare. Övriga anställda eller extern kompetens som kanske kunde bidragit till den kreativitet och utveckling, som länsstyrelsen verkar vara i stort behov av, har förhindrats.
 
Det är ofta bra med medarbetare som är lojala mot arbetsplatsen, men det blir snett när man förväxlar lojalitet med personberoende.
Det blir ju näst intill omöjligt att komma in med ny formell eller social kompetens på en sådan arbetsplats. Alla chefer och mellanchefer blir livrädda för att någon ska ha synpunkter eller kritik som faktiskt är befogad. Risken är också stor att värdefull kompetens slutar. Nödvändiga förändringar blir inte införda.

Jag kan inte tänka mig något mer utvecklande och inspirerande än att få en tjänst som man vunnit i en öppen konkurrens med andra. Det är åtminstone, i rätt arbetsklimat, mer rättssäkert och bidrar till positiv respekt mellan blivande arbetskamrater. Det är därför vi har en lagstiftning och den ska ju fackförbunden hjälpa medlemmen med.

Två landshövdingar i Kalmar län har i tät följd slutat på grund av att de brutit mot regelverken. Alla har ett eget ansvar men om det saknas varningslarm på en arbetsplats, kanske det borde leda till eftertanke. Svaret kan inte vara tillitsbaserad styrning och ingen genomlysning i världen hjälper när ingen vill ha verklig förändring.

Inga kommentarer: