torsdag, maj 17, 2007

Inte läge att slå sig till ro!

Det är verkligen glädjande att en företagare insett behovet av P-platser och är beredd att göra något åt det. Jag har drivit frågan om P-behovet sedan jag blev aktiv i kommunpolitiken, men trots att det är en ganska konkret fråga, har man alltid lyckats förhala alla besluten p.g.a. en oenig vänstermajoritet.

Alla politiker talar om ett levande centrum, men jag har också jobbat för att göra det möjligt.
Jag anser det vara en miljövinst när en tydlig skyltning kan leda bilisterna rakt in till ett P-hus.
Fler bostäder i centrum är inte möjligt utan en eller flera ordentliga P-anläggningar.
Vi har ett mål om fler invånare i kommunen och dessa vill vi även kunna välkomna i centrum.
Ett P-hus kan vara stilfullt och ha affärer i bottenplanet och bostäder på översta planet.

På 80-talet utreddes frågan om P-hus vid Gesällen (mitt emot landstingshuset). Det är också från den tiden våra nu gällande parkeringsnormer härstammar. Fp lämnade år 2003 in en motion med syftet att att lösa parkeringsbehovet. Den behandlades först år 2005 med avslag i Kommunstyrelsen(en oenig vänstermajoritet). Då lämnade Kvarnholmens centrumförening in med ett förslag till P-hus i Gesällen, och vad händer fram till kommunfullmäktige? Ja, jag anser att förslaget ger stöd åt vår motion och nu vill inte vänstermajoriteten stöta sig med företagarna i Centrumföreningen!
Kommunfullmäktige bifaller motionen med förslag om en utredning.

Ett år efteråt läggs ett förslag om ny parkeringsnorm och ny parkeringspolicy (beslutad efter en interpellation av mig år 2004) fram för beslut i arbetsutskottet. Under svepskäl om komplettering återremmiterades den in i den parkeringsutredning om P-hus som nu hunnit få ett år på nacken. Det är ju valår och för att slippa ta ställning före valet (en oenig vänstermajoritet) utreder man nu ett P-bolag, vilket redan har utretts en gång, och visat sig närmast omöjligt. Lagstiftningen är väldigt snårig när man blandar offentlig och privat verksamhet på detta område.

En utredning om P-behovet kan nu av någon outgrundlig anledning presenteras helt lägligt i samband med Baronens förslag om parkeringsanläggning. Den visar nu på ett behov av 800
P-platser de närmaste åren.
Baronens anläggning ger kanske 300 extra platser när inte P-däcket finns.

Med tanke på den tid det tar och den politiska ovilja som finns kan vi alltså inte slå oss till ro med detta tillskott. Här behövs verkligen opinion.

En utredning har nu visat på det som den samlade kompetensen inom Gatu-och Parkförvaltningen försökt att påtala i samband med varje ny detaljplan i Kalmar.
Få frågor i kommunen är mer utredda. Det är åter bekräftat att det behövs fler P-platser!
Men på grund av den oenighet som finns i vänstermajoriteten så ligger utredningen om P-hus
i "tryggt" förvar tillsammans med utredningen om parkeringsnorm och parkeringspolicy.

Inga kommentarer: