söndag, juni 24, 2007

Utgångsläge?

Vid det inledande anförandet i samband med budgetfullmäktige tog Johan Persson till det vanliga tricket i sina anföranden, med att räkna upp vilka dåliga förutsättningar kalmar har haft, och vilka svårigheter som drabbat just Kalmar.

Det är vårt utgångsläge vill Johan säga, och ur detta moras har han lyft Kalmar. Och alla skall vara så tacksamma....
Utgångsläget är ju det att nästan alla kommuner i Sverige har haft en omställningsfas i sin företagsstruktur. Företagsflytt har skett i alla kommuner.

Utgångsläget är också att Sverige och vår omvärld har haft en lång högkonjuktur. Med den nya borgerliga regeringen har den kraftiga tillväxten nu äntligen resulterat i att allt fler hittar ett arbete.
Sjuktalen har samtidigt sjunkit och budgetöverskottet är det största sedan 1970-talet.
Med det utgångsläget borde det gå bra även för Kalmar eftersom vår kommun har enorma förutsättningar att ta emot både nya företag och inflyttade.

Faktum är att Johan Persson och hans vänstermajoritet inte alls tagit till vara högkonjunkturen på det sätt man kan förvänta sig.
Avsaknad av grundarbete som t.ex. översiktsplaner och en kraftsamling kring målen har präglat de förseningar i byggandet som kan sänka Kalmars chanser att få den ökning av invånare som vi eftersträvar.

Utgångsläget för 2008 års budget är dessutom att vänstermajoriteten har missat att samla i ladorna under högkonjunktur, och faller verkligen ur ramen för tillväxtkommuner, när de börjar tala om skattehöjningar. Jag tror istället att vi borde förbereda kommunen för en skattesänkning, om vi vill få fler invånare.

Inga kommentarer: