fredag, juli 06, 2007

vad oroar oss mest?

En reporter läste i diariet att en läkare sagt upp sig. Det skall starka skäl till, och är väl reglerat, om brev och handlingar till landsting och kommun inte skall diarieföras. Diariet är till för att media och allmänhet skall veta vad som sker i den skattefinansierade verksamheten.
En öppenhet vi ska slå vakt om.

I en artikel talade sedan läkaren om sin frustration över personalens arbetssituation. En miljöpartistisk landstingspolitiker vill tysta läkaren "för att inte patienterna skall oroas".
Hon gjorde efter kritiken en pudel.

Patienterna har större anledning att oroa sig över att personalen och landstingsledningen inte i större omfattning för en öppen diskussion om den sjukvård man bedriver.
Det sker enorma tekniska framsteg och vi kan behandla allt fler diagnoser. Däremot sker det en väldigt liten utveckling det humankapital som personalen utgör.
Kommunen har idag fått ta hand om så många människor som landstingen i sin spariver lämnat ifrån sig utan att överföra kunskapen och pengarna i nästa led.

Därför tror jag att utvecklingen även denna gång har sprungit förbi utredningen om regionalisering. Låt regionfrågorna kretsa kring infrastruktur , miljö m.m. Jag har ännu inte fått något sakligt argument till vilken funktion landstingen kan fylla i framtiden.


Öppen het är aldrig fel och jag har en stor tilltro till att individen är fullt kapabel att genom sitt val av vårdgivare kommer att utveckla även humankapitalet inom sjukvården. Jag är beredd att åka ganska långt för att få en superbra specialist om jag har en svår sjukdom.
Däremot ska husläkaren och akutvården finnas att få mera nära.
Går dessa önskemål att förena? ja det kan vi bara veta om vi vågar diskutera det. Och det tror jag inte någon patient blir oroad av. Snarare då vissa landstingspolitiker.

Inga kommentarer: