tisdag, juli 03, 2012

godisregn, nej tack!

Väldigt intressant att lyssna på alla bankekonomer som uttalar sig om regeringens politik. De har hela tiden, liksom socialdemokraterna efterfrågat en mera expansiv politik, men säger samtidigt i efterhand att regeringen hittills fört en bra ekonomisk politik.

Gemensamt för socialdemokraterna och stora delar av banksektorn är att de utan att blinka tagit hjälp av skattebetalarna så fort det har gått åt skogen i bankvärlden.
Hade vi gjort , som socialdemokraterna tjatat om sen dag ett efter valet år 2006, så hade det inte funnits några miljarder att dela ut till kommuner och landsting när krisen kom. Det hade inte funnits en svensk enkrona.
Den här regeringen har satsat på att reformera  skolan = långsiktig verkande investering, och att investera mer än någon annan regering i infrastruktur = snabbt verkande investering.

Trots att varken socialdemokrater eller flera storbanker hör till dem som inte haft en siffra rätt i tidigare kriser, tycker de att de nu kan ge råd om hur regeringen ska hantera ekonomin.
Jag tror säkert det kommer lite godis även från regeringshåll  vid talen i Almedalen, men jag är glad att man inte ägnar sig åt stora godisregn som kommande generationer får betala.

I övrigt blir man bekymrad över hur svårt även partiledare har att skilja på EU:s stora förmåga till fred trots alla kriser, och den oansvariga politik som ledarna i enskilda EU-länder är skuld till.
Ska de länder som skött sin ekonomi betala till de som spenderat sina pengar på korruption och överbudspolitik? Då kommer självklart skötsamma länder kräva att spelreglerna följs, och de spelreglerna kommer att bli mera lika. EU har fördjupat sitt samarbete med varje kris som varit.
Jag vill inte tänka på alternativet.

Inga kommentarer: