tisdag, december 11, 2012

Aj aj aj! Han skjöt sig själv i foten!

För första gången ser man en liten ljusning hos resultaten för fjärdeklassare!
Att förändra ett försummat skolsystem är som att vända en atlantångare, men må vi hoppas att den nu ändrat färdriktning och intagit en kurs för  en liberal kunskapsskola.
Jan Björklund har lagt en forskningsproposition, där ytterligare fyra miljarder satsas på forskningen i Sverige. Det är historiskt den största satsningen som gjorts i Sverige, och de flesta som hyllar forskningen och Sveriges utveckling i världen, jublar.

Regeringens satsning på en fusion med Linneuniversitetet är en medveten satsning på lärosäten som kan konkurrera på internationell nivå. Forskningspropositionen är en satsning på spetsen eftersom socialdemokraterna i stort bedrivit regionalpolitik med resurserna för högre utbildning.
Den modellen har vi lämnat i försvaret för flera år sedan. Varje verksamhet måste leva upp till sina meriter!
Alla lärosäten garanteras en höjning 2014 men 900 miljoner ska fördelas direkt till lärosäten utifrån den vetenskapliga kvaliteten på varje lärosätes forskning.


Bo Frank och Johan Persson m.fl. har i ett brev till Jan Björklund ondgjort sig över fördelningen av pengarna, och vilken kommunpolitiker vill inte ha mera pengar till sin region. Det vill jag också så klart!
Jag tror dock det är dags att kavla upp ärmarna och göra oss intressanta för statsmakterna både när det gäller kvalitetskriterier för tilldelning av pengar och när det gäller samverkan mellan samhälle, näringsliv och universitet.

Så här skriver de bl.a i sitt brev.
"Vi ser i propositionen en tydlig slagssida som på ett för landet ogynnsamt sätt gynnar de etablerade lärosätena och därmed storstadsregionerna. Sverige som nation behöver spets i vår kunskapsproduktion, men samtidigt är vi helt övertygade om att det inom den akademiska världen behövs en bredd för att åstadkomma en spets. För oss är det samma logik som i idrottsvärlden. För att få fram världsstjärnor som Carolina Klüft och Sara Algotsson Ostholt, måste mängder av ungdomar bedriva träning. Bredd skapar talanger och därmed möjligheter att nå världseliten."

Aj,aj, aj!  Johan Persson gör på  kommunal nivå  precis  tvärtom vad han säger!  Johan Persson tar pengar från mängden ungdomar och satsar i Kalmar skattepengarna på den vuxna eliten. Jag och övriga Folkpartiet satsar skattepengarna på ungdomarna . Det kommer vi också att göra på måndagens kommunfullmäktige.
Jag tycker att det kommunala bolaget som anser att besöksnäringen tar in miljoner till kommunen ska bära kostnaderna för sponsring av duktiga elitidrottare och Dam EM. 
Jag tycker att kommunens skattepengar ska gå till barn och ungdomars utveckling. Främst utbildning med läsa skriva räkna garanti för ALLA barn,  men också resurser till mötesplatser och fysisk aktivitet! Det är bredden!

Johan Persson tar pengar från bredden och satsar på eliten i Kalmar kommun! Men i brevet låtsas han som om han bryr sig om bredden. Helt skrupelfritt!
Här skjuter sig verkligen Johan Persson själv i foten!
Inga kommentarer: