torsdag, december 27, 2012

Eurobävning kan bli eurokraft!

Eurobävning är tydligen ett nytt ord som beskriver det skakiga Europa vi just nu har.

Bävade gjorde jag när  Berlusconi dök upp som gubben ur lådan och vill ta makten igen och det verkar nu som om alla ytterkanter vinner mark.
Om korruptionen upphörde och om alla betalade in den skatt de borde, inte mera, så skulle EU snart resa sig.
Socialister/kommunister lovar allt åt alla - pengarna vill de ta ifrån de enda som bara kan dra ut ur landet och så går det som det brukat göra.  Stängda gränser.
Fascister och nationalsocialister rensar bort alla omöjliga typer som inte "bidrar". Av erfarenhet vet vi att det till slut blir ganska många som rensas ut.

Gemensamt för dessa partier är att de som har partibok alltid är priviligierade. Det är sådant jag tycker är riktigt kusligt. Man ingår i familjen...andra är oviktiga.

Inför allt detta stora som händer blir jag väldigt konfunderad av den historierevision som tydligen sker i all välmening. Kommer det att finnas något kvar att berätta? Varje sak för sig kan verka futtig och konstruerad.
Men kanske det är som vid vissa katastofer.
När allt är kaos och hemskt kan människor klamra sig fast vid något helt oviktigt. En tappad sko eller en handväska. Något konkret. Något som man kan ta på i allt det hemska.  Är julpsalmer på skolavslutning och tecknade disneydockorna den skon som man klamrar sig fast vid?  Konstruerar vi vuxna helt nya problemställningar? Vi har ett ansvar att svara på frågor, speciellt från barnen. Om de undrar. Kan vi det?

EU fick fredpriset år 2012! Välförtjänt tycker jag.
Under tusen år försökte befolkningen i Europas länder  ha ihjäl varandra. 
Sedan starten för 60 år sedan har  EG/EU - länder inte krigat med varandra.
På grund av att flera länder i EU levt över sina tillgångar och slarvat med bokföringen har vi nu en eurobävning. Sverige skakas också eftersom vi är en del av EU. EU är ingen rikemansklubb som vänstern hävdat. EU har alltid utvidgats av demokratiska skäl. Vår uppgift är att se till att EU förblir demokratiskt.

Det är bara några få dagar kvar av år 2012 .  Vi är en liten men viktig del av EU. Låt oss tillsammans se till att EU år 2013 kan samla sig och fortsätta det framgångsrika fredsprojekt det faktiskt är.   Låt oss se till att nästa års nya ord blir eurokraft!
TACK FÖR I ÅR  OCH GOTT NYTT 2013!

Inga kommentarer: