tisdag, december 04, 2012

pengar och makt flyttar ..

Äntligen är det vitt ute, och jag bara hoppas att det får ligga kvar till jul!
Kommunstyrelsesammanträde idag med flera ärenden där både pengar och inflytande flyttas till Destination Kalmar.

Men först måste jag ta det bästa!
Anna- Britts motion för att på allvar göra något radikalt mot gässplågan i Kalmar har bifallits!
Det visar att trägen vinner, för jag vet inte hur många interpellationer och inlägg vi har haft i denna fråga. Grattis Anna- Britt!

 Destination Kalmar AB fortsätter med elitsatsningar och det gör de alldeles rätt  i - med egna pengar. Nu begär DK istället åter nya pengar,  vilket i praktiken innebär att bolaget ännu en gång tar pengar från viktiga barn- och ungdomssatsningar. Det är inte svårt att vara kreativ med andras pengar!

I ändring av kommunstyrelsens reglemente händer  följande:
- att kommunstyrelsen ska ha det övergripande ansvaret för turismen stryks. Detta motiveras med att så har det varit länge, eftersom Destination Kalmar har hand om besöksnäringen.
Eget ansvar kunde de haft om bolaget hade varit självbärande, men nu är det faktiskt så att kommunstyrelsen köper tjänster av Destination Kalmar, och det brukar vara den som har pengarna som också har ansvaret för vad de ska användas till.

Alla kritiserade idag processen kring sponsorpengarna, förlåt, samarbetsavtalet som Johan Persson snabbt lovade ut för att sola sig i OS-glansen.
Vi fick veta att det juridiska inte var riktigt klart ännu, men att den skattejurist i Malmö som Destination Kalmar "brukar" anlita höll på att titta på ärendet. Och det känns ju tryggt!
Det kom också fram att styrelsen i DK ännu inte haft ärendet uppe för beslut.
Jonas Hellberg lugnade oss alla med att det var helt naturligt att Johan Persson som både är ordförande i Destination Kalmar och i Kommunstyrelsen själv kunde ta  besluten.

Det blir, som jag nämnt förut, mer och mer likt en teater där vi övriga förväntas vara duktiga statister. Som narkossjuksköterska har jag många gånger spelat lugnet självt, för att lugna min omgivning. Det har jag faktiskt klarat riktigt bra, men det vill inte riktigt lyckas med statistrollen.

En annan ändring i kommunstyrelsens reglemente är ytterligare ett steg i samma riktning.
- i kommunstyrelsens uppgifter ingår bl.a. att ha det övergripande ansvaret för informationsverksamheten . Men nu har man lagt till: MED UNDANTAG för information till besökare som Destination Kalmar ansvarar för.
Varför står det inte t.ex. med undantag för information till kunder som KIFAB, Kalmar Airport har, eller vilken annan verksamhet som helst.

Jag minns att Johan Persson och Malin Pettersson blev nedröstade på arbetsutskottet när de ville att DK skulle ta över ansvaret för informationen till de nya digitala informationstavlorna.
Vi övriga tyckte det var viktigt att informationen var samlad på kommunen, och så blev beslutet, men kom igen om ett år så ska vi se vem som styr de digitala informationstavlorna. Bertil Dahl bedyrade att det inte blir DK. Vi får se.


Johan Persson har oturligt nog anmält förhinder både vid arbetsutskottet och vid kommunstyrelsen
då dessa frågor som berör hans makt  behandlats. Vi får se hur det blir på kommunfullmäktige.Inga kommentarer: