söndag, december 10, 2017

Jag lyfter på hatten!

Arenabeslutet har redan visat sig bli den kostsamma följetong jag varnade för i vår liberala reservation.

Året är 2008 och Kalmar FF vinner allsvenskan på anrika Fredriksskans. Tuppkammen växer och en ny fotbollsarena för allsvenska matcher ska byggas i Kalmar. Kommunen har först  ingen del i KFF:s prioriteringar vid nybyggnationen, och alltså ingen kontroll över kostnaderna. Vi  liberaler hade dock tidigt  gått med på finansiering av träningsplaner, infrastruktur och ett generöst föreningsbidrag.

Socialdemokraterna frångår då på eget bevåg helt plötsligt (inte helt ovanligt) sina tidigare överenskommelser med oppositionen om satsningar till KFF och kommunens egna regler för borgen.
Ett nytt avtal med en borgen om100 miljoner utlovades. Vi som var med på ”Salvetiden” vet vad en borgen innebär för Kalmars skattebetalare. En borgen innebär att alla incitament att hålla budget försvinner eftersom kommunen står för risken.

Vi liberaler sade nej till borgen och även till de 29 miljoner som utgjorde ett engångsbidrag. En skattehöjning och de kraftiga besparingar drabbade sen Kalmars  invånare och kommunens kärnverksamheter. Det är helt otroligt att skattebetalarna accepterar ett sådant återkommande slöseri.

Så här förklarade S att de 29 miljonerna skulle återställas: ”I kommande resultatbudget för 2010 ska ingå ett belopp på ca 29 miljoner kronor för engångsanslaget till Kalmar FF. Samtidigt ska budgeteras en motsvarande intäkt (realisationsvinst) vid en försäljning av mark inom Fredriksskansområdet.”
Detta är 7 år sedan och vi får se hur det går med de 29 miljonerna.

För skattebetalarnas pengar, ca 8 miljoner, byggdes därefter också en ny parkering för ca 900 bilar och detta ”beslut” kunde endast utläsas i en detaljplan för området. Helt obegripligt att detta klarade en revision.

Vi närmade oss med stormsteg Salveexemplet  ggr 10 och inte nog med det.
År 2015 startade alltför tidigt de förluster vi förutsett i vår reservation  år 2008. Nu ville KFF att kommunen skulle ta över ytterligare en borgen på 26 miljoner och den säkerhet som banken krävt. Nu var falluckan öppen och det dröjde inte länge förrän KFF:s ekonomi visade sig så dålig att de inte klarade sina kostnader. Dessutom var de nära att falla ur Allsvenskan.

Det visar sig nu sommaren 2017 (efter min fråga i KF) att  S, V, och C haft tät kontakt med KFF och lovat att för skattebetalarnas pengar köpa över hela Arenan.
Återigen ska skattebetalarna ge KFF en engångssumma som redovisas år 2017. Åter trollar man bort kostnaden, köpet och bidraget från diskussionen i budgetfullmäktige för 2018.

Dessa beslut har överklagats 2008 och 2017. Vid beslutet 2008 var det en väldigt hätsk stämning  mot de som prioriterade kärnverksamheter då fotbollsentusiaster såg kostnaden för elitidrottens satsning långt viktigare än skola, vård och omsorg i kommunen.

Denna gång möter jag en stor förståelse  även hos fotbollsvänner, för både tidigare och aktuellt beslut.

Som svar på överklagandet skrev kommunen år 2008 att arenan var en allmännyttig verksamhet och skulle användas till bl.a. kulturevenemang till ridsport, rugby, speedway och stadiumcross. En enda konsert har ordnats innan fotbollsstarten.
Trots löften om gemensamma ansatser, har inget  som kan kallas allmännyttig verksamhet genomförts under alla år.

Då liksom nu räknade kommunen i svaret till länsrätten upp en mängd ofinansierade tänkta idrottssatsningar, för att visa hur brett man satsar i Kalmar kommunen. Erfarenheten visar att det sedan inte blir så mycket gjort och en del av 2008 års ”satsningar” lovas nu igen som satsningar framåt.

Var finns nu alla fotbollsälskare och sponsorer när det knakade?  De förutsättningarna borde prövats. Nu har kommunen öppnat falluckan.  Nya ogenomtänkta och kostsamma beslut och skattehöjningar väntar efter valet om socialdemokraterna får fortsätta styra.

Därför lyfter jag på hatten för de invånare i Kalmar som har modet att överklaga de för skattebetalarna helt ödesdigra besluten.

Kommunerna och landstingen ska förvalta sina medel på sådant sätt att krav på god avkastning och betryggande säkerhet kan tillgodoses.
Då liksom nu var underlagen undermåliga och utfästelsen nu om nollsummespel naturligtvis rena lögnen.
Tyvärr visade det sig att man som kommun, även till länsrätten, kan lova runt och hålla tunt utan att ifrågasättas. Kommer detta att ske igen?

Inga kommentarer: