söndag, januari 14, 2018

Friheten måste försvaras!

Dialog funkar oftast inte på diktaturer, dit snart Ryssland kan räknas, även om ryssar får välja den ende, enligt Putin, möjlige kandidaten.

Att man har val då och då funkar ju bara som demokratiskt verktyg om dessa val år fria och om fler får kandidera på samma villkor.

Både Ryssland och Nordkorea har skickligt flyttat fram sina positioner varje gång de inbjudit till ”dialog”. Väst ska självklart verka för fredliga samtal, men glädjen över att få skaka hand framför världens kameror måste vila på vetskapen att dessa länder, varje gång, skickligt stärker sin makt och faktiskt gör osäkerheten större  för varje gång.

Det kan nog inte hända något bestående förrän människorna i dessa länder får göra sina egna val och tala fritt om de vill. Detta är inga självklara friheter  i världen, men de har uppnåtts en gång och är väl värda att försvara.  

Lite orolig blir jag när försvarsminister Hultqvist med sin populära, sävliga framtoning, undviker att svara på de frågor som faktiskt ligger inom hans ansvarsområde. Han hänvisar till andra ansvarsområden, ja det lät t.o.m i lördagsintervjun att han överlåtit åt Finland  att staka ut vägen, på samma vis som Löfven krokade arm och dansade med Merkel i migrationsfrågorna.  

När medierna i höstas avslöjade säkerhetsskandalen på transportstyrelsen ,klarade sig Hultkvist sig på samma taktik, och på Alliansens obeslutsamhet. Hultkvist är den som borde vetat vad som pågick först av alla och var det inte så, så pekar det på en helt otrolig inkompetens inom hela regeringen.

Att transportstyrelsen fallerar hela tiden, visar också att allt tal om skärpning av kompetens och ansvar i säkerhetsfrågor bara är undflyende tal från en svag regering.
Här har Hultqvist och hans regeringskollegor mycket att städa upp eller lämna från sig ansvaret till en minister eller regering som bättre kan skydda Sveriges frihet.

Idag börjar Folk och Försvars rikskonferens  i Sälen och jag hoppas på klarläggande i många frågor, men säkert blir det bara  lite mer valfläsk, trots att försvarsministern aldrig skulle delta i någon budgivning om medel till försvaret.

 

Inga kommentarer: