söndag, januari 28, 2018

Tack för IKEA !

Ingvar Kamprad är död. Han blev 91 år och det finns nog få som är så förknippade med entreprenörskap och hur man bygger ett varumärke.

En affärsidé som faktiskt utvecklades hela tiden.
Under 70-talet bodde jag inte långt ifrån Kungens kurva och det fanns utvecklingspotential med monteringsidén på den tiden.

Första fåtöljerna jag köpte där hade bara vänstersidor, men både kvalitet och kvalitet utvecklades hela tiden och en IKEA möbel blev inte bara den första billiga möbeln utan även ett faktiskt val med tiden.
När det var regnigt kunde vi gå till IKEA bara för bollhavet, vilket naturligtvis var jättesmart att ha, för med sig hem hade man nästan alltid någonting inhandlat.

Här i Kalmar minns jag hur självförtroendet växte hos oss alla när IKEA etablerade sig här, för med IKEA följer med automatik en mängd andra företag, och så blev det också här. Man kan faktiskt säga att utvecklingen i Kalmar vände uppåt med IKEA.

En berättelse säger att strax före etableringen hade någon, om det var Trafikverket eller Samhällsbyggnadsnämnden, sagt nej till en skylt som ett annat företag ville sätta upp i området.

Sen kom IKEA med sitt jättefula varuhus och sin fula jätteskylt och helt plötsligt var det tillåtet att ha denna jätteskylt.
IKEA öppnade många dörrar, och tänk bara att kunna gå till ett IKEA i fler än trettio länder och köpa köttbullar och lingon.
Allt enligt samma koncept. Det är imponerande.

Det fanns naturligtvis skuggor också över Ingvar Kamprads liv, men det ska man ta itu med medan man lever. Nu minns jag gärna det goda och säger tack för platta paket att ta hem själv och  allt knep och knåp med skruvar och instruktionsblad.

Inga kommentarer: