söndag, januari 07, 2018

I fred kan man unna sig lyxen att önsketänka.

-Natos syfte är att arbeta för och säkerställa fred och säkerhet i medlemsländerna. Nato-länderna försvarar varandra med politiska och militära medel och en grundtanke är att ett angrepp på ett Nato-land är ett angrepp på hela alliansen-

Är det någon som tror att  28 medlemsländer i NATO (22  länder är EU medlemmar) skulle rösta för att hjälpa Sverige om vi blev indragna i ett krig?

JA, helt märkligt är att nästan hälften och då speciellt NATO- motståndarna tror detta!

Vilka fakta eller erfarenheter  grundar de denna övertygelse på? önsketänkande? 

Om det blir omfattande krig i världen kommer vissa medicinska förråd att minska. Det blir troligen de stora kunderna som får leveransen och möjligtvis de som är allierade med de stora kunderna. Vem kommer att garantera fri väg för dessa leveranser till Sverige och våra landsting?

En kris eller katastrof är en sak. Ett utdraget krig där alla ser till sin egen eller allierades säkerhet  är en annan. NATO kommer helt logiskt att hjälpa Sverige som partner om man behöver vår mark för strategiska syften. Eller behöver oss av andra skäl.

När man gör undersökningar bör man ju fråga folk om vad de grundar sina slutsatser på. Tills jag får ett bra underlag för tron på militärt stöd för icke NATO- medlemmar, tillåter jag mig tro på ett fullvärdigt NATO-medlemskap.

Inga kommentarer: