måndag, mars 12, 2018

Öppenhet viktig även här.

Lyssnade idag  på utfrågningen i Konstitutionsutskottet och man blir ju förvånad över hur lättvindigt kommunikationen i Transportstyrelsen har skett.

Det är ju tydligt, som också uttalades, att det på flera nivåer saknats den kompetens man kan begära för uppdraget. Jag brukar vid rekryteringar efterfråga en hög formell kompetens, för risken är annars stor att chefen inte sen anställer någon med högre kompetens och då får man en nedåtgående kompetensspiral istället för tvärtom.

Det värsta är när människor befordras,  som annars aldrig skulle fått ett motsvarande arbete. De måste vara lojala och det vet både de underställda  och den som har tilldelat dem tjänsten.  Ur demokratisk synpunkt är det sådant som kan hända när samma partier styr för länge.

Säkra och kompetenta  chefer är ofta också trygga chefer, som vågar dela information med sina kollegor och chefer över förvaltningsgränser.
Detta illustrerades tydligt vid dagens utfrågning.

Nu ifrågasätts även KU, men för oss som strävar efter öppenhet och offentlighet är KU eller motsvarande viktigt om det används rätt.
Viss politisering såg man eftersom någon från de rödgröna mera ville fiska efter eventuella oklarheter för det som skett tidigare, medan övriga frågade om själva hanteringen av säkerheten.

I stort har KU under denna period klarat en process som sökt klarhet i olika frågor. Det verkar nu alla partier där sträva mot.

Inga kommentarer: