tisdag, mars 06, 2018

På kommunstyrelsens dagordnig.

Idag sammanträder kommunstyrelsen i Kalmar kommun. På dagordningen finns förslag till ny politisk organisation som ska påbörjas efter valet. Insyn och möjlighet att påverka före valet  har, som ni kan läsa i motionen, varit omöjligt sen Johan Persson , S alltmer koncentrerat makten.

Jag är stolt och glad att jag  som förtroendevald lyckats påverka processen inför valet 2018 med motionen som ni kan läsa nedan.
Det är en liten men viktig seger för demokratin, att det nu blivit den process jag efterfrågade. Läs gärna min motion här nedan.

"Motion från Liberalerna
                                                                                                                                                               
24 juli 2016

En väl förankrad organisation.

En grundläggande princip för en kommunal organisation, är att skapa goda förutsättningar för oss alla som bor och verkar i samhället. En demokratisk utveckling förutsätter att invånare och förtroendevalda har faktiska möjligheter att påverka även mellan valen och att kommunfullmäktiges roll stärks. En transparent och väl förankrad organisation ska stödja dessa förutsättningar och möjliggöra en kostnadseffektiv verksamhet med tydligt ansvarsutkrävande.

Regel brukar vara att en ny politisk organisation arbetats fram av samtliga politiska partier och beslutas i kommunfullmäktige före val. Vid de två senaste valen har ett nytt
förfarande tillämpats i Kalmar. En ny politisk organisation har, utan något tidigare samråd, föreslagits efter valen.

Perioden strax efter val är en i övrigt hektisk tid med olika förhandlingar om uppdrag och med partiernas egna nomineringar och val till förtroendeuppdrag. Förslag till ny organisation ligger till grund för antalet uppdrag och det nya förfarandet med beslut om ny organisation efter val, har tvingat fram en forcerad politisk process när de politiska uppdragen för kommande fyra år samtidigt ska tillsättas och beslutas i kommunfullmäktige.

Förändringen har, tillsammans med omfattande delegationsordningar, bidragit till en maktkoncentration med allt mindre möjlighet att förankra och påverka före beslut.   

Denna motion syftar till en väl förankrad kommunal organisation med helhetssyn, som svarar mot behov om öppenhet och delaktighet för kommunens invånare.

1. En parlamentariskt sammansatt styrgrupp, där varje parti med plats i kommunfullmäktige, är representerat.

2. Process och beslut före val ska bidra till att partiernas ambitioner för politisk organisation och arvodering blir väl kända för väljarna före valet.

3. Beslut om politisk organisation och arvodering ska följas av beslut om direktiv för en förvaltningsorganisation som stöder den nya politiska organisationen.

4. Tydliga direktiv för beslutsfattande ska göra det möjligt att utvärdera nya organisationen utifrån arbetsmiljö, ansvarsutkrävande, öppenhet och kostnadseffektivitet.

 

En väl förankrad och transparent organisation ger Kalmars invånare kunskap och möjlighet att påverka samhällsutvecklingen mellan valen i enlighet med demokratiutredningens intentioner. 

Med hänvisning till ovanstående föreslår jag kommunfullmäktige besluta:

-        Att med motionens intentioner som grund ge kommunledningskontoret i uppdrag att tillsammans med en parlamentariskt tillsatt politisk styrgrupp presentera ett förslag till politisk organisation, som kan beslutas i god tid före valet år 2018.

 
                                                                                                        Inger Hilmansson, L  "

Inga kommentarer: