fredag, juni 29, 2018

GÖR DEM INTE MÄRKVÄRDIGARE ÄN DE ÄR



I Kalmar fick  kommunstyrelsens ordförande stor plats i tidningen för att han utsett Sverigedemokraterna till huvudmotståndare. Ingen kan vara gladare än SD.

Socialdemokraterna har, om vi bara tar Kalmar som exempel, även huggit på oss liberaler när vi presenterat lösningar för nyanländas introduktion i samhället. Till saken hör att den tidens arbetsförmedling var om möjligt ännu krångligare för både arbetsgivare och arbetssökande än i dag. Då knöts nyanlända till bidragslinjen istället för den arbetslinje som infördes under Alliansregeringen 2006-2014. 

Liberalerna som år 2002 hette Folkpartiet, föreslog ett antal förbättringar, där det så kallade språktestet var det som uppmärksammades mest. Vår liberala utgångspunkt är, till skillnad från SD, att förbättra integrationen för att värna asylpolitiken. SD vill inte ge skydd, åtminstone inte här. Ändå beskylldes också vi liberaler  då 2002 för att ”fiska i grumliga vatten”, och ännu värre av socialdemokraterna.

Att socialdemokraterna, som själva misslyckats så med sin integrationspolitik, nu vill utse SD till motståndare har helt andra utgångspunkter. Johan Persson vill helt säkert förminska Alliansen som huvudmotståndare, men kan därmed också underlätta den kommunala debatten för Centerpartiet, som ju i grunden är en del av Alliansen.

Många centerpartister verkar ju i region och landsting, i  Allians med borgerliga partier. Några centerpartister blev S- allierade i Kalmar kommun när de tilldelades tunga poster och den årliga äran för pengar till enskilda vägar. Alla centerpartister är inte lika nöjda för sitt stöd till en socialistisk politik.

Om SD blir huvudmotståndare till S på kommunnivå, behöver inte Centerväljarna i kommundebatten påminnas om sin naturliga hemvist.

Jag tycker att SD ska behandlas som vilket parti som helst, med samma insyn som övriga partier. Deras värderingar är dock lika främmande för mig som vänsterpartiets. Jag tyckte faktiskt det hade varit bra om alla partier diskuterat alla uppdrag som uppkommer efter ett val. Det är lika självklart att det ska vara en överenskommelse mellan samtliga riksdagspartier. Synd att inte alla frågor kan diskuteras mellan riksdagens partier. Det borde ju vara den naturligaste sak i ett demokratiskt samhälle.
Synd att ståhejet i debatt och "analys" blir större än utrymmet för en  sådan naturlig diskussion.

Det är för många som nu gör SD mycket märkvärdigare än vad de är. Och det är inte de som, före valet,  vill ha en diskussion om uppdrag efter val.

 

Inga kommentarer: