fredag, mars 08, 2019

Rädda liv i första hand!

I Sverige är väl den kvinnliga rösträtten det mest påtagliga vägskälet för  jämställdhet, och visar bara att lagar är en sak och en djupt nedärvd och förvärvad kultur är en annan.
Vi ska därför inte tro att den flykting som helt plötsligt vaknar upp i en säng i Sverige, får mat och kläder, också med automatik kan bete sig enligt våra svenska lagar. Den insikten måste vi ha.

Men alla kan lära sig, och alla som vill dela det svenska samhället med oss andra, ska så klart lära sig de lagar och regler som gäller här.
Ingens pappa, syskon eller en mamma, får i Sverige leva efter lagar som inkräktar på individens frihet och självbestämmande.

Kvinnor  och Män i Sverige har en skyldighet att värna jämställdhet och allas rätt att leva i fred och frihet. Därför ska alla försöka lära sig svenska språket och absolut lära sig vad Sverige är och vad som gäller här innan man får ett eftertraktat medborgarskap.

Allt förtryck och våld ska bekämpas, och också våld som legitimeras med någon form av ”familjerätt”, så långt ifrån heder man kan komma. Det måste vara prio ett och jag vet nu varför jag haft  och har så svårt att kalla mig feminist trots att jag brinner för allas rätt till frihet.
Det är just detta att Vänstern och andra aktivistgrupper har lagt en betydelse i begreppet som är problematiskt för mig.

De har ofta tabubelagt diskussionen om förtryck och våld i hemmet eller gjort det till en hatkampanj mot alla män. Det har inneburit att så många kvinnor fortsatt att förtryckas år efter år, och barn tvingats klä sig på ”rätt”  sätt.

Och inte nog med att kvinnor och män från andra länder och kulturer får räkna med ett ”kärleksfullt övergrepp” då och då. Inte ens det våld och förtryck i nära ”helsvenska” relationer, som vi dragits med i alla år i Sverige, har minskat.
I många år och ännu mördas någon kvinna för att hon försökt att lämna sin man.

I dag, på kvinnodagen, klingar högtidstalen men i Kalmar  finns mycket kvar att göra.
Fortfarande är en samlad sponsring m.m. till elitfotbollen i Kalmar kommun högre än det årliga bidrag från kommunen som Kvinnojouren får (som på nåder) för att skydda våldsutsatta. Ändå är skyddet för våldsutsatta kvinnor och män en lagstadgad uppgift för kommunen.
Börja där!













Inga kommentarer: