lördag, mars 30, 2019

Ett grönt Lindö omgivet av rent vatten

Nu börjar sommartiden som man längtar till tack vare att vi har alla årstiderna. I trädgården lyser småblommorna i takt med solen och man bara känner vilken kraft det finns i alla växter som tränger sig upp ur jorden. Är det en urkraft vi har som gör att vi bara vill så och sätta nytt varje vår?

Det behövs dessutom bara en liten promenad på Lindö så ser och hör jag att allt vaknar till liv.
Fåglarna sjunger och letar partner. Varje vår kännetecknas också ehmma hos mig av ett duvpar, som tycker min balkong vore en fantastisk tomt till deras nya hus. Varje vår får jag tacka nej till deras förfrågan.
Tyvärr har nu också det skett som inte skulle hända.  Två stora områden är inhägnade med höga staket för att ge plats åt de bollaktiviteter som skolorna nu har på Fredriksskans. Socialdemokraterna har ju tidigare gärna velat exploatera Lindö som bostadsområde. Risken är uppenbar att omklädningsrum och förråd till materiel, kan bli ett första steg på den vägen.
Lindös mark är attraktiv och förstås enormt dyr vilket innebär att en eventuell exploateringsgrad behöver vara hög för att alla kostnader ska betalas. Men Lindö måste bevaras som en fri oas för allmänheten i Kalmar. Lindö är centrala Kalmars enda rekreationsområde och förtätningen i staden ställer höga krav på gröna oaser. Socialdemokraterna har inte, vilket föreslog för mer än tio år sedan, kompenserat stenläggning och förtätning med nya andningshål.
Nu exploateras snart Fredriksskans och försäljningen där skulle bl.a. ge kommunen de 29 miljoner som KFF lovades via socialdemokraterna. Detta betalade kommunens skattebetalare i anslutning till den nya arenan för ca tio år sedan. Vid planeringen av Fredriksskans har den beräknade vinsten vänts till en kalkylerad förlust. Det är detta som kallas ”nollsummespel” i socialdemokratisk vokabulär. Grönska och rent vatten  är inte bara hälsobefrämjande. De är ju också väldigt viktiga faktorer för en hållbar stadsbyggnad.
Därför kan man bli bekymrad över tillståndet i Malmfjärden runt Lindö. I vattnet där får tyvärr grönskan växa utan åtgärd, och det vore mycket bättre att rena vattnen och behålla mer grönska på land.  

Inga kommentarer: