måndag, mars 04, 2019

Vi får jobba med reptilhjärnan

Är det en sann bild vi fått från inbördeskrigets Syrien? Det är först nu medierapporteringen kan ge flera bilder av kriget, men President Bashar al - Assad, som invånarna från början ville befria sig  ifrån, ser ut att gått segrande ur striden. Han kontrollerar nästan halva Syrien och han är lika brutal som tidigare. De som återvänder tvingas dock erkänna honom som ledare.

Det finns länder som nu sätter tryck på flyktingar att återvända, men framtiden för dem är lika oviss än. Politisk förföljelse, korruption och risk för unga män att rekryteras till soldater finns fortfarande där.
Kriget pågår, och som så ofta, är det också andra länder som krigar på annans mark. De senaste dagarna har vi genom intressanta intervjuer, också sett och lyssnat på de förbrytare som deltagit i kriget för olika sekter och understött verksamma terrorister på olika sätt. De har ofta radikaliserats under sin uppväxt i Sverige. Många vill nu framstå som helt oskyldiga och ångrar sig så klart, eftersom de gärna vill tillbaka till Sverige eller andra länder de kommer ifrån.

Man känner ju själv hur reptilsvansen börjar vifta.
Vår hjärna har inte ändrat sig så mycket på alla tusen åren vi funnits, men förhoppningsvis har all vår kunskap och möjlighet att kommunicera gjort att vår analys år 2019 är lite mer civiliserad. Nu rundar tyvärr ministrarna problemen och mumlar om en möjlig domstol om möjligt någon annanstans. Detta är inga lätta frågor, men de måste diskuteras öppet!! Frågan om vart de ska ta vägen kvarstår efter rättegång och fängelse. Terroristen och dess medhjälpare ska i de flesta fall ut i samhället någonstans. Vi får inte blunda.

Mörkrädd blir man när man hör att de hemvändande terroristerna ( som i Stockholm) själva får söka upp kommunen om de vill ha stöd. Jag tycker, kanske på grund av reptilhjärnan, att alla som varit i Daesh tjänst är terrorister av olika grad tills motsatsen bevisats. Då kanske alla borde ska gå ett avprogrammeringsprogram, oavsett om de sitter innanför fängelsemuren eller utanför.
De som har radikaliserats SKA avprogrammeras och sitta klart på skolbänken för förr eller senare ska de leva med oss andra i samhället. Vi talar inte om vilken sekt som helst, utan en helt hänsynslös och avhumaniserande terrorverksamhet.
Alla har en reptilhjärna som måste hanteras. Vi måste diskutera även detta hotfulla i en öppen och sansad debatt. Ministrar får inte gömma sig bakom dubbla budskap eller inga budskap alls. Eu är bra för samordning, men detta måste vi i första hand lösa i det egna landet. Med öppenhet och tillit klarar vi även dessa problem. Och framför allt! Se till att inte fler radikaliseras!

Inga kommentarer: