lördag, juni 22, 2019

Din röst är viktig

Nu har jag dansat kring midsommarstången och hoppat små grodorna som traditionen på midsommarafton bjuder. Lika roligt är det varje år och här är det ingen som ändrar på något. Jo, några nya lekar tillkommer varje år och barn mellan fyra och sextio år kastar sig in i ”tävlingarna” som alla vinner.

Men jag kastas snabbt tillbaka till vardagen när jag lyssnar på nyheterna och får veta att några av de som valts till ombud för sina medlemmar och länsförbund anser sig endast vara ombud för sig själva. Avståndet mellan liberala medlemmar och en liten opinion kring sittande partiledning kan inte visa sig mera tydligt. Både en majoritet av Kalmar läns medlemmar och styrelse valde Nyamko Sabuni och länets ombud har lovat rösta i enlighet med dessa majoriteter. Så ska det vara.

 Många medlemmar  fick i januari tugga i sig att partiledning och  ombud gjorde ett helt annat vägval än det många önskat. Kan man vara ombud för sig själv egentligen?
Nu, med Nyamko Sabunis framgång hos medlemmarna, kan vi anta att medlemmarna hade röstat för en alliansregering som ändå hade varit större än en S, MP regering.

Då hade också socialdemokraterna fått visa vad de står.
Nu har medlemmarna  (överraskande för många) valt Nyamko Sabuni  med överväldigande majoritet. Länsförbunden har också med överväldigande majoritet förordat Nyamko Sabuni som liberalernas nästa partiledare. Valberedningen har fått ett tydligt utslag och det borde inte vara svårt att föreslå Nyamko Sabuni som partiledare på landsmötet.

Liberalernas gruppledare, som deltog i förhandlingen av  januariavtalet och enskilda ombud  verkar nu inte alls lika villig att tugga i sig ett demokratiskt resultat som går dem emot. Förklädnaden faller. Ombud är valda att företräda medlemmar och länsförbund. De är inte ombud för sig själva även om stadgarna ger utrymme att ta hänsyn till oväntade besked på ett partiråd.
Det handlar om interndemokratin och partiets möjlighet att i framtiden gjuta hopp och engagemang i medlemmarna. Vi säger till människor att de ska bli medlemmar i vårt parti för att kunna påverka. Något annat finns inte på kartan.

Inga kommentarer: