söndag, juni 02, 2019

Brist ger högre lön

Sifferlösa avtal är avtal, som istället för som tidigare centrala avtal, kan anpassas efter lokala förhållanden.

Där man lyckas koppla löneutveckling till verksamhetens mål, personalen utveckling och lön, har man bra förutsättningar till ökad motivation, och om övriga förutsättningar finns, också en förbättrad prestation. Detta gäller i en konkurrensutsatt verksamhet, men är inte lika synlig i en verksamhet där produktiviteten inte kan mätas i intäkter på samma vis som en global, konkurrensutsatt verksamhet.
Men mekanismerna och människors drivkraft är desamma, oavsett huvudmannaskap eller företagsmodell, men det kräver ledarskap
och medvetenhet om sambanden.

 Men brist är fortfarande det som ger en sjuksköterska högre lön vid nyanställning. Men lokala avtal och differentierade löner har äntligen startat efter år av motstånd från vissa arbetsgivare, men främst från ex. lärare och sjuksköterskor själva.

Vad berodde motståndet på? jo, främst för att offentliga arbetsgivare/ chefer inte haft kompetens att sätta rätt lön, eller förklara och försvara en högre lön hos en skicklig medarbetare. Ofta inte heller haft förmågan att tala om vad den som fick en lägre utdelning ska förbättra för att uppnå en högre lön. Det har givit godtyckliga utdelningar som varken gynnar kvalitet eller effektivitet.

 Rätt lönesättning kräver ledarskap där medarbetarna är sedda, men också rätt förutsättningar att göra ett bra jobb. Det är den mest effektiva kvalitetssatsningen, men den kräver en helt annan inställning från högsta chefen och ut i alla led.
Jag har noterat under mina år i vården, att den sjuksköterska som lämnar det patientnära  ansvaret får både bekväma arbetstider och en högre lön.Det är inte bra signaler när den som lämnar patienten får en högre lön än den som har ett direktansvar.

Är det viktigare och mer ansvarsfullt att vara administratör eller t.ex. tekniskt ansvarig, än att ge narkos till en svårt sjuk patient, eller hjälpa ett barn till världen på ett säkert sätt?
Det är ju ändå den som checkar in på apparaterna och ställer in pumparna med rätt medicin i rätt dosering och fattar de snabba besluten för situationen, som ytterst blir ansvarig för tekniken.
 
Trots ökade löner( från en väldigt låg nivå) är det fortfarande BRIST som ger högre lön. Och den lönen sätts bara en gång och det är vid rekryteringen. Efter några år byter man arbetsplats eller t.o.m. yrke, för att få en högre lön. När konkurrensen om utbildningsplatserna uteblir, riskerar utbildningsnivån sänkas, inom en disciplin där Sverige länge hade ett försprång. Här spelar också den grundläggande utbildningen roll och lärarens viktiga arbete in. 

Vi ser nu hur sjuksköterskor larmar om hur de inte kan uppfylla de förväntningar och säkerhetskrav som finns. Svensk sjukvård är i topp på grund av sin lojala personal på olika nivåer. De bästa måste belönas efter erfarenhet och skicklighet, men också få förutsättningar att leva upp till sjukvårslagens krav på patientsäkerhet.

Inga kommentarer: