tisdag, juni 11, 2019

Ett S-spel om framtida försvar

Breda och därmed mer stabila överenskommelser har ett stort värde i försvars- och säkerhetspolitiken. De håller trots maktskifte och ökar trovärdigheten gentemot vår närmaste omvärld och internationellt.  
Socialdemokraterna tillsatte för mer än två år sedan försvarsberedningens ordförande och i två år har försvarsberedningen utrett och berett ett underlag där 1,5 procent ( 1, 6 procent med det civila försvaret) av BNP skulle vara grunden för en proposition och beslut i riksdagen.

Nu 2019, när alla i försvarsberedningen i princip var eniga om ett förslag, reserverade sig socialdemokraterna för att de inte är beredda att binda sig vid en politisk uppgörelse om en ekonomisk ram.
Så typiskt socialdemokraterna. Nu vill de förhala ett beslut, för att såklart kunna pressa stödpartierna till eftergifter i budgetarbetet. 

Före valet sa Stefan Löfven: ”Inget är mer grundläggande för en stat än att skydda sina medborgare och sina gränser. Rikets säkerhet ska försvaras i varje läge. Det är regeringens främsta uppgift.”
Nu efter valet vill inte socialdemokraterna betala notan. Rikets säkerhet verkar nu inte lika viktigt för dem som före valet.

Försvaret är inget man förbereder, inhandlar eller förstärker på en kvart. Det kräver just långsiktighet, och det politiska säkerhetsläget i vårt närområde kan snabbt förvärras. Allianspartierna vill att S står fast vid finansieringen. Troligt är att V och MP vill spara på försvaret. Kanske är S och SD  mest eniga?

S vill ha ytterligare en utredning. Utredningar är sossarnas specialitet. Men det är ingen bra signal till varken svenska folket, EU eller NATO som vi också är beroende av.
En nöjd betraktare är president Putin.

Inga kommentarer: