tisdag, december 18, 2007

En prislapp på allt!

Stor enighet om att spara, står det i tidningarna efter KF:s sammanträde om krispaketet.
Allt annat vore ju skandal med den ekonomi som majoriteten försatt oss i. Endast V vill höja skatten och varenda dag delar de ut löften till invånarna. Den populära vägen, men vi vet ju att alla socialistiska ekonomier har slutat i förskräckelse.



För att det inte ska verka så allvarligt som det är, vill Johan Persson sälja kommunens del i energibolaget till kommunbolaget, som får låna pengar med borgen från Kalmar kommun.
Med pengarna ska kommunens minska sina lån, men ändå behålla bolaget.
50 miljoner kronor används till sk. omställning som kan innebära ersättning till dem som går tidigare i pension eller andra lösningar för att minska personalen. Detta är ett trixande med pengar som jag hoppas kommer att överklagas. Jag har yrkat avslag på denna skenaffär från början. Fast den är laglig, ska inte kommuner ägna sig åt sådant trixande. Vi ska föregå med ett gott exempel, anser jag.

Jag tror att i en kommun som inte lärt sig att rätta mun efter matsäck, finns bara en väg att vandra. Skala bort allt det som inte en kommun måste ägna sig åt! Bygg upp en välfärd där vi vågar släppa in alternativen. Där vi vågar jämföra oss med andra. Vågar jämföra både pris och kvalité. När ekonomin är i balans ska vi även våga satsa på de stora projekten!


Vi hade därför flera tilläggsyrkanden från start. Ett förslag ligger nu inne i paketet. Det är att vi alltid ska ha en konsekvensanalys och en prislapp kopplad till alla beslut. Självklart tycker många, men inte i Kalmar.
Två tilläggsyrkanden hade vi sen prioriterat inför kommunstyrelse och kommunfullmäktige.
Det var att alla fritt ska få välja vilket företag (godkända av kommunen) som ska utföra äldres hemtjänst. Att själv få välja vem som kliver över den egna dörren, är för mig självklart, men inte för socialisterna.

Vi lade också med ett förslag som var taget från en motion, som hamnat i kommunens byråkrati sedan två år. Det förslaget innebär att kommunen ska pröva 2 % av verksamheten för konkurrens årligen.
Att vänstermajoriteten röstade ner förslaget hade jag kanske väntat, men att de nya moderaterna (utom en) röstade mot förslagen i voteringen är helt obegripligt för mig. De säger att de lämnat in en motion om konkurrensutsättning. Vill de att den också blir nedröstad då?


(Kinaresan ligger i bilder och kommentarer på min hemsida.)

Inga kommentarer: