torsdag, november 13, 2008

Nu känner jag igen dem!

Läser i Dagens Samhälle hur en skattehöjning fick kostnaderna att skena i Västmanland. Ja, skattehöjning har då sällan bidragit till utveckling, utan innebär alltid en minuspoäng för ortens möjligheter att locka till sig en skattebetalande befolkning.
Västmanland fick till slut göra det som man alltid måste. Man fick ta de svåra sparbesluten och har nu även börjat sänka skatten.
Men det är inte alla som lär sig lika snabbt! I Kalmar har vi fortfarande en ”tillfällig skattehöjning” sedan mer än 10 år tillbaka.

Nu känner jag åter igen socialdemokraterna. Jag var lite förvånad ett tag, när de både kunde tänka sig betyg i skolan och fritt val i omsorgen. Men det gick snabbt över. Katastrofretoriken vi matas med ska väl skrämma oroliga människor tillbaka till S-fållan. Nya utgifter blir det varje dag i statsbudgeten om Mona Sahlin och Thomas Östros får bestämma. Och skattehöjningar!
Självklart får den det kärvt som blir utan arbete, men meningen med varsel är ju att man ska kunna förbereda sig och även hitta ett arbete.
I september varslades 8 000 människor, men det fanns också 70 000 lediga arbeten som bara väntade på att besättas.

Det är inte alltid så att företagen flyttar för att lönerna ska sänkas i andra länder. Det kan också vara så att företagen inte hittar den rätta kompetensen här, och därför flyttar. Det kan bli vår kommuns stora bekymmer! Det mest hoppingivande med det är att det kan vi göra något åt här i Sverige och i Kalmar. Men vi måste börja nu!

Det är både finanskris och en lågkonjunktur, men vi får samtidigt veta att julhandeln även i år kommer att slå tidigare rekord! Fantastiskt! Det innebär ju att de flesta kommer att få arbeta på som vanligt eller ännu mera.

Inga kommentarer: