onsdag, november 19, 2008

nu krävs ett ledarskap i kommunen!

Kalmar kommuns socialistiska majoritet har under många år presenterat glädjekalkyler i budget som sen har förvandlats till ackumulerade underskott under ett flertal år.
Efter valen har man alltid dragit åt svångremmen, för att när underskotten minskat fram emot valrörelsen, presenterat stora investeringar igen. Denna period skiljer sig endast från de andra genom att vi under de första två åren fick krafigt ökade skatteintäkter för att regeringen satsade på jobben!
Förvaltningarna får nu liksom tidigare perioder fått göra kortsiktiga besparingar, men i toppen är man tydligen inte beredd att göra några omstruktureringar för att minska kostnaderna.

Vad man aldrig har kommunicerat med invånarna är att man fortfarande inte har någon kostnadskontroll i Kalmar kommun. Sveriges kommuner och Landsting (SKL) konstaterade att här saknas en ledning och styrning. Att alltid och i alla sammanhang lägga skulden för kommunens usla ekonomi på någon annan visar just denna brist på ledarskap.

Vi har i alliansen, för att slippa skattehöjning, gått med på ett utredningsarbete som ska leda fram till en varaktig budget i balans. Hittills har dessa utredningar inte visat några reella sparförslag, och nu är världen inne i en finansiell kris (startad i USA)vilket gör behovet av åtgärder än mer angeläget.
Skatteintäkterna minskar ju även i Kalmar även om arbetslösheten här fortfarande är låg. Utjämningssystemet mellan kommunerna gör att vi drabbas även om arbeten försvinner i Göteborg. Det är bl.a. detta de styrande partierna borde kommunicera med invånarna.

Det är också nu majoriteten borde tala om vilka prioriteringar de måste göra för att servicen till invånarna skall ha en fortsatt god nivå.
Istället ångar man på precis som vanligt med det ena förslaget efter det andra som ”kan tas inom befintlig ram”.Det känns ganska hopplöst ibland med en socialistisk ”ledning” som bara lovar nya ofinansierade investeringar. Det ökar dessutom driftskostnaderna och minskar utrymmet att göra nödvändiga reformer i den kommunala servicen.

Till vissa projekt går det att vaska fram 29 miljoner (ofinansierat i verkligheten, men ändå)på en vecka, medan andra mindre glassiga får skjutas på framtiden. Är det uppenbart vad som krävs för att få förtur eller är det ytterligare ett bevis på bristande ledarskap?

Inga kommentarer: