måndag, augusti 08, 2011

Kommunal tjänst i ideell regi?

Kvinnojourerna har varit hårt belastade i sommar och i Kalmar befarar man att behoven ökar när familjerna kommer hem från semestern.
Vi prioriterade skolan, kvinnojourer och stadsmissionen medan de rödgröna prioriterade evenemangsverksamheten när 2012 års budget beslutades.

Jag anser att det är de mest utsatta invånarna som vi har ett ansvar för i första hand. mer än hundra miljoner per år har regeringen satsat på våldsutsatta kvinnor och det ifrågasätts av en genusdebattör vid namn Magnus Falkman i Svd. Han kritiserar att kvinnojourerna inte är professionella eller kan utsättas för krav.

De behov som kvinnojouren fyller kan inte kommun eller andra myndigheter fylla. Kvinnor söker inte stöd i en öppen verksamhet där de registreras och lätt kan nås av sina förövare. Självklart kan kommunen i samband med sina bidrag ställa krav på utvärdering och jag har inte haft någon svårighet att få ta dela av årsredovisning eller att få svar på mina frågor om verksamheten.

Tills dess att vi hittar en konstruktion där kvinnor vågar vända sig till kommunen ska vi på alla sätt stödja denna verksamhet.Det är en viktig kommunal verksamhet som nu utförs ideellt.

Allra bäst är förstås om vi kan förebygga dessa övergrepp som också drabbar de uppväxande barnen. Därför satsar vi på skolan, för det är där vi både kan hjälpa och ge barnen den grund de behöver för att uttrycka sig utan våld.


Inga kommentarer: