söndag, november 13, 2011

Härskar genom söndring

Kommunstyrelsens ordförande i Kalmar, johan Persson står snart inför en del besvärliga beslut som ännu så länge är på utredningsstadiet.
Vi har varit med om det förut.
Ungefär ett år efter varje val har de hårda besparingspaketen paketerats. Det var 2003, 2007, och nu är det dags igen.
Det är ju jobbigt för en som helst bara vill dela ut gatunamn och klippa band. Detta vill han helst göra själv men när det är viktiga och svåra beslut som går på tvärs med liberala värderingar, då ska vi " ta krafttag tillsammans".
Då vill Johan Persson gärna ha hjälp från oppositionen och talet om den utsträckta handen och vikten av samarbete upprepas igen.

I lördagens debattartikel uttrycker han att blockpolitiken är fördummande. Att det får finnas flera alternativ att styra ett samhälle är en del av demokratin, och det är snarare en härskarteknik där endast en åsikt får förekomma, som är fördummande!
Nu har Johan Persson inga pengar kvar att leka med, så nu bjuder han åter in till "samarbete". Han talar t.o.m. om vilka områden de kan få vara med och samarbeta kring. Hit men inte längre! Senast var det efter valet 2006 som han sträckte ut en hand för att spara inom vård och omsorg. Skolan har stora behov, men tvingades spara. Sen höjde han skatten och delade utan behov av samarbete ut pengar till fler tjänster i kommunledningen, elitfotbollen och fler evenemang för vuxna.
Nu har vi haft ett nytt val och det är dags för " samarbete" igen.

Men han bjuder bara in två av alliansens fyra partier! Han bjuder in C och M och hans främsta mål är att splittra Alliansen i Kalmar. Han vill härska själv och kan han splittra Alliansen så tror han att han är en liten bit på väg.

Men Johan Persson har en majoritet redan idag. Han har valt att samarbeta med två partier MP och V trots att han bara behöver det ena för att få majoritet för sina förslag. Hade han och socialdemokraterna haft en tillväxtpolitik värd namnet så hade han genomfört den med den majoritet han har.Tanken med att försöka splittra Alliansen är också att visa alla inklusive MP och V att han gör precis som han vill. Jag kan dumpa den som inte gör som jag vill!

Är det sådana ledare vi söker år 2011?
Kan någon vinna några val år 2011 genom gamla härslartekniker ?
"Härska genom söndring." Socialdemokraternas nya slogan inför valet år 2014.

Inga kommentarer: