måndag, juli 08, 2013

S inte trovärdiga i skolfrågor.

Som väntat ville alla satsa på skolan i Almedalen. Det är bra, men blir lite komiskt när man ska försöka hitta något som inte redan är på gång eftersom en mängd reformer nu har påbörjata.
Det tar så klart tid att få till stånd en faktisk förändring.
Det var ju också ett värre virrvarr än väntat, när  man nu, hör och häpna, ha lärare som är behöriga för sitt arbete. Att vi nu genomför en lärarlegitimation kommer i sig att höja lärarens status, men kommunerna måste också orka med att höja lönerna. Alliansen går nu in med extra resurser för karriärtjänster, men frågan är om inte staten ska ta över skolfrågorna  helt och hållet istället .
Med betygen visade det sig att S flummiga skolpolitik gav utrymme till skolorna att i princip sätta de betyg som passade skolan i stället för det som motsvarade elevens kunskap.
Detta är socialdemokraternas verk och jag bävar för att de ska få hand om skolan även på nationell nivå.
Jag tror säkert att skolpolitikerna i Kalmar vill mycket mera, men nu ska skolan prioriteras i samma budget som elitidrott och evenemangsverksamhet.

Allt är gratis, har jag hört flera gånger, men det är inte sant. Evenemangen betalas med skattepengar och kommunen bestämmer vad vi ska roa oss med i sommar. Att annan fri verksamhet trängs undan är det ingen som vill tänka på. Jag vill att ett kommunalt företag som är så " vinstdrivande" ska vara självbärande, men det tycker inte den nya majoriteten i Kalmar.
Vi vet inte heller vad vi hade haft att välja bland om inte underhållningen hade varit kommunaliserad.
Men allt är en värderings- och en prioriteringsfråga för det finns bara en påse pengar.

Socialdemokraterna spolade speciallärare och utbildningen. Nu, flera år efter att socialdemokraterna lagt ner utbildningen och i Kalmar sagt nej till Folkpartiets förslag om  speciallärare i Kalmars skolor, når insikten socialdemokraterna.
Det skullle vara kul att plocka fram alla gamla skolförslag från oss och se vilka socialdemokraterna NU är väldigt sugna på att genomföra. Men bara på nationell nivå. För där är de i opposition och behöver inte finansiera det hela.

Lite komiskt blir det också när Lövfen säger att alla barn ska kunna läsa i årskurs ett.
Med socialdemokraternas politik lämnade många elever skolan utan att kunna läsa och skriva alls.

Det är samma parti som under lång tid vägrat införa betyg och skriftliga omdömen om hur eleven förhåller sig till målen.
Under alliansregeringen finns nu en läsa, skriva räknagaranti som förhoppningsvis ska få genomslag i
Undervisningen och där de svagaste lyfts redan tidigt i åldrarna.

I ambitionen att vara bäst ska nu Lövfen mäta läsförmågan innan barnen lämnar ettan. Vad säger samarbetspartnern Sjöstedt om det?
Jag tror säkert att barn klarar att lära sig långt tidigare i åldrarna än idag, men för det behövs en helt annan pedagogik, och då måste man börja med lärarens utbildning.
Att bara kasta ur sig lättvindiga förslag är inte trovärdigt!
Som sagt, det tar tid att reformera skolan.

Inga kommentarer: