torsdag, april 17, 2014

Bäst före datum är passerat!

I går fick politiska partier i Kalmar ett påskägg av Lärarförbundet. Det var fyllt av en mängd bra förslag från medlemmar och jag kan konstatera att övervägande delen sammanfaller med Folkpartiets politik.
Folkpartiet har alltid satsat mer än något annat parti i Kalmar på skolan och fler speciallärare har vi avsatt pengar för i alla års budgetförslag.Har vi blivit nedröstade av alla olika S-majoriteter i Kalmar?
Ja, det har vi, och deras regering lade även ner utbildningen för speciellärare. Den har Alliansen nu återupprättat.

Ett förslag är mer resurser till städning av skol och fritidshemslokaler.  
Sådana förslag känns ju helt absurda, men det finns ju faktiskt barn som håller sig hela dagen och går på toaletten hemma, bara för att det är snuskigt på skoltoaletten. 
Hade vi haft ett privat städbolag i Kalmar hade ilskan riktats mot det, och det hade varit rubriker i tidningen en hel vecka, men nu har vi kommunal städning och då blir det väldigt tyst. Oavsett kommunal eller privat städning, är det kommunen som ska kolla kvaliteten. Och det är kommunen som bestämmer hur mycket resurser som ska satsas på städningen. Precis som med övrig verksamhet.
och i nästa års påskägg, om jag får något då, ska mycket vara på gång men  toaletterna ska inte finnas med alls på önskelistan , hoppas jag.

Lika absurt var det att besöka friidrotten på Fredriksskans där Emily och Jonna bjudit in oss politiker för en rundvandring och redovisning av verksamheten.  Det var mycket väl förberett och en jättebra redovisning blev det. Ja, rundvandringen gick ju fort för detta är verkligen compact living i friidrottsmiljö. Vi hoppade fram och tillbaka när friidrottarna dundrade fram och jag beundrar deras förmåga att koncentrera sig och fokusera , när så många idrotter utövas på en så liten yta.

Jag har ju besökt dem ett par gånger tidigare, första gången med Bengt Sundström, tidigare kommunalråd för FP. Jag skrev år 2012 en debattartikel tillsammans med Peter Forsberg som är vår ledamot i kultur- och fritidsnämnden, en debattartikel om de miserabla förhållandena man har och att det sedan många år  t.ex. regnar in genom taket. Våra bästa talanger fick åka till Växjö för att träna t.ex. höjdhopp då och det får de göra ännu idag.

Kalmar SK Friidrott hade också då skrivit till kommunen om sina behov. Det är tjugofem år sedan de första gången påtalade behovet av en friidrottshall i Kalmar. Många är de talanger som kommit och gått och i olika valrörelser fått förväntningar om en hall. De har hunnit sluta eller flytta utan att se dessa löften uppfyllda.

Man har också en omfattande verksamhet för ungdomar med funktionshinder, en verksamhet som jag ser stora möjligheter med. Vi hade faktiskt dagen innan i arbetsutskottet fått en redovisning från särskolan, där det visar sig att många har svårt att delta i föreningsliv och liknande men har stort behov av sociala kontaketer på fritiden. Som de flesta  andra förstås.

Idrott är så mycket mera än utveckling av motorik , t.ex. är det belagt att motion och idrott skärper inlärningsförmågan.
Idrotten är också en mötesplats och ”fritidsgård” där barn och ungdomar hittar vänner för livet och där de känner att de tillhör ett sammanhang.

Det är inte bara friidrottens lokaler som passerat bäst före datum i Kalmar. Det har även socialdemokraterna och deras olika stödpartiers förmåga till handling gjort.

Inga kommentarer: