måndag, april 07, 2014

Stärk kommunfullmäktige!

Idag skriver en fullmäktigeledamot, M , i Kalmar om det inställda kommunfullmäktigemötet i mars.
självklart ska man inte ha möten om det inte behövs, men var och en kan fundera över diskrepansen i budskapet mellan , att det händer så mycket i Kalmar och, som nu, inställda möten på grund av ärendebrist.

Dag efter dag matas vi med uppgifter om allt som "är på gång" i Kalmar. Då tror många att detta är en utveckling som finns i beslutsprocessen.
Vi kan som exempel ta "Oxhagens förnyelse" som vänstermajoriteten kampanjade om redan år 2006.
Då var socialdemokraterna "på gång" att utveckla stadsdelen och vi ser resultatet nu åtta år senare.
Oxhagen har en fantastisk potential och det är bara synd och skam att majoriteten i Kalmar låter förfallet pågå. Varje gång jag ställt frågor till Johan Persson så är de "på gång".

Socialdemokraterna lämnade istället Oxhagenområdets skola och nu är det en friskola som tar ett mycket större ansvar för området än socialdemokraterna någonsin gjort.

Men majoriteten får ofta presentera sina utvecklingsplaner som fakta i media och ingen kritisk granskning görs. Det är sällan att kommunfullmäktige får två helsidor för en vanlig dagordning som ändå är det som berör Kalmarbornas ekonomi och framtid i kommunen.

Redan förra valåret 2010 ställde Johan Persson (ja jag vet att det är kommunfullmäktiges ordförande som bestämmer om KF ) in kommunfullmäktige i augusti. Så är det aviserat i år också.
då slipper majoriteten en politisk diskussion några veckor före valet och oppositionen berövas möjligheten att ställa frågor om politiska utvecklingen, eller som oftast den utlovade, men uteblivna utvecklingen i kommunen.

Ett bekymmer med den ryckvisa ärendehanteringen är att det vid nästkommande kommunfullmäktige riskerar att bli en stor mängd ärenden att sätta sig i. Det kan innebära att ärendemängden blir så stor att enskilda frågor inte får det utrymme som de borde ha. Det gör det allt svårare för fritidspolitiker att sätta sig in stora beslutsunderlag, och utvecklingen glider sakta men säkert ifrån ett folkstyre, och fram emot ett fullmäktige som består av människor utan egentlig arbetslivserfarenhet i det samhälle som övriga medborgare lever.

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen. Ledamöterna där är folkvalda i ordets rätta bemärkelse. Uppmärksamhet som flyttas därifrån till andra beslutsforum naggar sakta, sakta, utan att vi märker det, demokratin från folket och de folkvalda, till den för tillfället styrande majoriteten.

Inga kommentarer: